Светосавска академија у храму Светих Козме и Дамјана у Кикинди

Дана 27. јануара 2021. године, поводом празника Светог Саве, првог Архиепископа и Просветитеља Српског, Српска православна Црквена општина при храму Светих Козме и Дамјана у Кикинди је, заједно са најмлађима који славе своју школску славу, свечано обележила овај дан.

Дан прославе Светог Саве је започет Светом Литургијом са освећењем и резањем славског колача. Народ окупљен око свештенства, а у част Светог Саве, је с љубављу појао овом дивном светитељу, а потом и принео колач Господу у славу и част Светитеља. Цео догађај је уприличио хор Светог Јосифа Темишварског, под руководством диригентице Данице Мандић, који је својим слаткопојем увеличао празничну радост. Након Свете Литургије је, у просторијама при храму, уприличена трпеза љубави.

Касније тог дана, у вечерњим часовима је одржана Светосавска академија у част нашег првог српског просветитеља, књижевника, законодавца, градитеља манастира и цркава. Богатству програма је допринео хор Светог Јосифа Темишварског, као и група младих средњошколаца под руководством своје професорице Гордане Татић, који су песмом „Милешевка“ одали част и захвалност Светоме Сави, патрону своје школе.  Светосавском програму је допринео и професор Драган Оџић, који је својом беседом о Светом Сави пред публику распростро ризницу знања о овом дивном светитељу и угоднику Божјем. Светосавску академију, својом љубављу и милим гласовима, на најнежнији и срцу најмилији начин, су уприличила деца песмицама и причама о животу и подвизима Светог Саве.

Академија је завршена химном Светом Сави уз појање свих присутних. По завршетку програма, протонамесник Бобан Петровић, старешина храма Светих Козме и Дамјана, се захвалио свима који су присуствовали овом догађају као и онима који су учествовали у организацији самог програма. Своју беседу је завршио жељом да се на овом светом месту окупљамо што чешће, молимо и узносимо химне хвале светим угодницима Божјим.

Приредио: вероучитељ Никола Грујић