Манастири

У Епархији банатској има 9 манастира: 4 мушка и 5 женских, са укупно 7 свештеномонаха, 4 монаха, 3 искушеника, 23 монахиње и 2 искушенице.

Манастир Војловица код Панчева је мушки манастир посвећен Сабору Светих Архангела. Настојатељ манастира је игуман Димитрије (Лазић). Манастир користи свој конак, а од некретнина има 6ха 28а и 66м земље, која се издаје у закуп. Почетком 2010. године је започета процедура повраћаја овог манастира у власништво Епархије банатске, и то између Града Панчева, Нафтне Индустрије Србије – Рафинерије нафте у Панчеву, и Републичке дирекције за реституцију црквене имовине у Београду. Од маја месеца 2006. године, у манастиру Војловици се традиционално прослављају дани Светог Владике Николаја Српског, 2. и 3. маја, богослужбено-молитвеним слављем као и низом предавања и трибина под називом „Светосавље данас – изазови и одговори“, са темама и циљем очувања српске православне традиције и богослужбеног вековно-утврђеног поретка, уз учешће еминентних предавача, професора и академика, и присуство великог броја верног народа из свих крајева наше земље. У манастиру се свакодневно служи Света Литургија уз учешће свештеника из Архијерејског намесништва панчевачког.

Манастир Средиште у Малом Средишту је мушки манастир и посвећен је Пресветој Богородици Тројеручици. Настојатељ манастира je архимандрит Нектарије ( Татарин ), и у братству манастира су још два јерођакона, један монах и четири искушеника. Изградња Манастирске трпезарије је приведена крају и исту је осветио Епископ банатски Г. Никанор 25.07.2012. године. Грунтовно и катастарско стање некретнина је сређено. Манастир има и манастирски виноград добијен од стране Вршачких винограда, а пројекат изградње великог манастирског храма посвећеног Пресветој Богородици Тројеручи је израђен и очекује се ускоро почетак градње храма. У манастиру се свакодневно служи Света Литургија, уз сва остала редовна богослужења.

Манастир Баваниште у Баваништу је мушки манастир и посвећен је Рођењу Пресвете Богородице. В.Д. Настојатељ je јеромонах Серапион (Јевремов) и у братству манастира је још један јеромонах. У манастиру се свакодневно служи Света Литургија, уз сва остала редовна богослужења.

Скит Светих четрдесет мученика севастијских у Старом Селу код Гаја је мушки скит у изградњи. У току 2013. године се успешно радило на завршетку конака са капелом. Настојатељ скита је монах Гаврило и у истом живе још један свештеномонах, један монах и једна монахиња.

Манастир Месић у Месићу је женски манастир и посвећен је Рођењу Светог Јована Крститеља. Настојатељица је игуманија Параскева (Митрић), и у манастиру има још 11 монахиња и 1 искушеница. У манастиру се свакодневно служи Света Литургија, уз сва остала редовна богослужења, а опслужују га свештеници из Архијерејских намесништава вршачког, алибунарског и белоцркванског. Манастир има 10ха деградиране шуме и 35ха 73а и 48м обрадивог земљишта које се издаје у закуп. Манастир је споменик културе и под заштитом је државе. У току 2013. године је обновљен кров манастирског конака заменом црепа и кровне конструкције.

Манастир Свете Меланије у Зрењанину је женски манастир. Манастирски храм је посвећен Преподобној Меланији Римљанки. В.Д. Настојатељица је монахиња Параскева (Владисављев). У сетринству манастира су још три монахиње. Земљишни посед износи 12ha 57a i 20 m и издаје се у закуп. У току 2012. године је завршена изградња нове велике манастирске трпезарије, која је и освећена 12. јануара 2013. године, уочи манастирске славе. Све манастирске зграде су окречене, изграђена је ризница и келија са купатилом и започета изградња помоћног објекта (шупе). У манастиру се свакодневно служи Света Литургија, уз сва остала редовна богослужења, а опслужују га свештеници из Архијерејског намесништва зрењанинског и житиштанског.

Манастир Свете Тројице у Кикинди је женски манастир и посвећен је Светој Тројици. У сестринству манастира су две монахиње и једна искушеница. Земљишни посед је износио 8ха 56а и 62м, док је процесом реституције враћено 43ха земље, и сва земља се издаје у закуп. У току 2013. године је обновљен кров храма и звоник. Богослужења врше кикиндски пароси.

Манастир Хајдучица у Хајдучици је женски манастир. Храм је посвећен Сабору Светих Архангела, а манастирски конак са параклисом Светом Клименту. У сестринству манастира су четири монахиње. Манастир користи земљишни посед Црквене општине Хајдучица и издаје исти у закуп.

Манастир – Скит Светог великомученика Димитрија у Влајковцу је од 2008. године женски манастир у развоју, са једном монахињом, и у фази је комплетне обнове конака и храма. Користи храм и посед Црквене општине Влајковац.