Зрењанин

ХРАМ УСПЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ (28.август)

Ул. Светосавска бр.2, 23000 Зрењанин Тел: 023-510-864

zrenjanin 1Храм је подигнут у периоду од 1744. до 1746. године. Торањ храма је дограђен 1757/58године. Иконе на иконостасу радио је Георгије Поповић 1814-1816 године. Иконе Крунисање Богородице у олтару и петнаест целивајућих икона исто су рад Георгија Поповића из 1815. године. Иконе на унутрашњим зидовима храма радио је Александар Секулић 1924. године. На хору храма налази се мали иконостас посвећен преносу моштију Светог Николе, иконе на овом иконостасу радио је непознати сликар, вероватно у осамнаестом веку. Иконе старог Христовог гроба радио је Георгије Поповић 1821., а иконе на садашњем Христовом гробу радио је сликар Јован Поповић 1861. године. Најстарија матична књига је из 1746.године.

Прва парохија: протонамесник Слободан Честић,

друга парохија: протонамесник Радивој Нађалин,

трећа парохија: протонамесник Слађан Ристић,

четврта парохија: протонамесник Бранислав Петровић,

протођакон Зоран Миланковић

 

ХРАМ ВАВЕДЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ (4.децембар)

Ул. Цара Душана бр.82а, 23000 Зрењанин

zrenjanin 2Храм је подигнут 1777. године. Иконостас у храму радили су Арсеније Теодоровић и Грегорије Ранисављев у периоду од 1816. до 1819. године. Генерална оправка храма обављена је 1914. године, и сликарски део радњи поверен је академском сликару Стевану Алексићу. Иконе на иконостасу само су реновиране. Оригиналне иконе Стевана Алексића су: иконе на своду храма у сва три поља, лик Господа Исуса Христа у олтару и Горњем месту, распеће Христово у Проскомидији, на северним дверима икона Светог Димитрија, на јужним Светог Георгија, и на царским дверима икона Благовести. Од значаја су покретне иконе Ваведењског храма: Христос на престолу и Богородица са Христом – копија Бездинска, рад сликара Теодора Поповића из 1778. године, крунисање Богородице, рад Георгија Поповића из 1816. године, Недремано око, рад сликара с почетком 18. века. У капели Светог Рафаила банатског иконе на рипидама радио је иконописац Гојгнер из 1868. године. Најстарија матична књига при овом храму је из 1778. године.

Прва парохија: протонамесник Сретен Симикић,

друга парохија: протојереј-ставрофор  Бранислав Аврам, Старешина храма,

трећа парохија: протојереј Димитрије Шљокић,

четврта парохија: протонамесник Давор Стојановић,

пета парохија: протојереј Нинослав Качарић,

ђакон Предраг Ненин.

 

ХРАМ САБОРА СВЕТИХ АРХАНГЕЛА (21.новембар)

Ул. Мирослава Тирше бр.4, 23000 Зрењанин

zrenjanin 4Простор у којем је сада лоциран храм Светог Архангела Михаила у Зрењанину настао је 1527. године у склопу Бечкеречке тврђаве коју су Турци градили освојивши ове просторе. Простор садашњег храма им је користио као део подземног тунела којим се ишло испод Бегеја. Постоје и непроверене претпоставке да је бивша Бечкеречка тврђава тунелима повезана са Петроварадинском тврђавом у Новом Саду. Када су Турци протерани са ових простора и након Карловачког мира 1699. године нова власт (Аустроугарска) преуредила је овај простор у злогласну тамницу „Мункач“ у којој је тамничила Српске паоре што нам потврђују откривене кости нађене приликом рестаурације 1963. године. Падом Аустроугарске укинута је тамница и овај простор 1925. године добијају досељеници из Русије, избегли након Октобарске револуције 1917. У тадашњи Петровград дошло је око 600 руских досељеника. Богослужења су за овај дубоко веран народ била изузетно важна те су они након неког времена сналажења и импровизације места где ће се недељом и празницима окупљати на молитву, добили 1925. године простор где се сад налази храм Светог Архангела Михаила и изградили свој храм. Све радове су сами изводили урадили, столари су даскама покрили земљани под, направили врата, прозоре и нови иконостас. Шест престоних икона насликао је Атанасиј Иванович Шелеумов, а Тајну вечеру је насликао генерал Сергеј Шестаков. Полијелеј је урадио Сергеј Иванович Шереметински. И тако је у влажним подземним просторијама бивше тамнице „Мункач“ чији су зидови сведоци многих људских патњи и страдања, и где су се угасили животи многих непознатих сужања, настао Руски храм Светог Архангела Михаила. Нажалост, комунизам који их је отерао са њихових огњишта стигао је и на ове просторе. И поново прогони, затвори, убијања… Руска колонија полако се смањује. Последње руско појање у овом храму чуло се 1970. године. После овога, овај храм договором Српске и Руске патријаршије прелази под управу Српске православне Цркве и постаје метох манастира Свете Меланије Римљанке у Зрењанину. Године 1993. овај храм бива проглашен парохијским. Приступа се његовој генералној обнови. Храм добија нову фасаду са торњем, врата, прозоре, поплочан је под. Нови иконостас од ораховог дрвету у дуборезу урадила је радионица браће Бакић, а иконе је насликао академски сликар из Београда, Светозар Пандуровић. Године 2003. уведено је грејање, а 2004. одпочело се са осликавањем које је радио Ненад Грастић, иконописац из Кикинде. У храму је постављено 26 столова, нови Архијерејски трон и Христов гроб, прилозима верника купљена су два звона. Прилозима верника 2007. године у порти храма сазидана је нова сала са кухињом и библиотеком. Године 2009. пред храмом Светог Архангела Михаила постављен је постамент са крстом и спомен плочом за досељенике из Русије који су 1925. године оспособили простор бивше тамнице за храм Светог Архангела Михаила.

Прва парохије: протојереј Петар Илић,

друга парохија: јереј Миодраг Станојевић,

трећа парохија: јереј Веселин Влашки, Старешина храма,

четврта парохија: Јереј Дејан Бојанић,

 

 

ХРАМ ВАЗНЕСЕЊА ГОСПОДЊЕГ (у изградњи)

zrenjanin 3Благословом Његовог Преосвештенства Епископа банатског Господина Никанора 1. октобра 2011. отпочели су радови на изградњи Српског Православног храма Вазнесења Господњег на Багљашу у Зрењанину. Храм се гради прилозима верника и Скупштине Града Зрењанина, и до сада је изливено 37 шипова дубине 13 метара и урађене су надглавице и темељи. 2013. године планира се наставак радова (зидање храма).

Старешина храма у изградњи: протонамесник Слободан Честић.

 

Непарохијски храмови:

ХРАМ СВЕТИХ АРХАНГЕЛА МИХАИЛА И ГАВРИЛА (26.јул)

На Граднуличком гробљу

zrenjanin sv arhangelaКапела – храм Светог Архангела Гаврила подигнут је 1906. године на Граднуличком гробљу у Зрењанину, задужбина је Нике и Миле Ружић.

ХРАМ СВЕТЕ ВЕЛИКОМУЧЕНИЦЕ МАРИНЕ (30.јул)

На Томашевачком гробљу 

zrenjanin sv marineКапела – храм Свете великомученице Марине – Огњене Марије подигнут је 1906. године на Томашевачком гробљ,у задужбина је Емилије Пира, рођене Чокрљан.

ХРАМ ВАЗНЕСЕЊА ХРИСТОВОГ (у изградњи) на Багљашу;

ХРАМ СВЕТОГ ОЦА НИКОЛАЈА (у изградњи) на Зеленом Пољу;

 

ДУХОВНО-МИСИОНАРСКИ ЦЕНТАР „Преподобни Рафаило Банатски“
Ул. Светосавска бр.2, 23000 Зрењанин, тел: 023-535-483, председник Милан Звекић,

ПЕВАЧКО ДРУШТВО „Преподобни Рафаило Банатски“ Ул. Светосавска бр.2, 23000 Зрењанин, тел: 023-535-483, диригент проф. Нино Рајачић,

ОКТЕТ „Свети Серафим Саровски“, Ул. Шумице бб, 23000Зрењанин, тел: 060-654-1312, диригент проф.Божидар Црњански

ХОР „Жене Мироносице“, Ул. Мирослава Тирше бр.4, 23000Зрењанин,
тел: 023-511-442, диригент проф. Габријел Вујадинов