Долово

ХРАМ СВЕТОГ ОЦА НИКОЛАЈА (22. мај) Мала Црква

dolovo crkvaДанашња Мала или Горња црква сазидана је на темељима старе цркве блатаре коју су први насељеници Долова подигли у славу Божију и посветили преносу Мошти Светог Оца Николаја, која је била освећена 23. септембра 1765. од стране блаженопочившег епископа Викентија Јовановића. Због њене дотрајалости епархијска управа је прогласила стару цркву блатару опасном за употребу и затворила је 23. фебруара 1877. године. У пролеће 1882. године расписан је конкурс за подизање нове, данашње, цркве на којем је победио и добио посао Франц Брандајз из Вршца. Зидање цркве је започето 9. маја 1886., и послове је надгледао Фердинанд Герман из Панчева, а темеље је осветио месни парох Сава Коларски. Црква је била завршена и освећена 02. јуна 1888. године. Освећење је извршио Фотије Јорговић, архимадрит војловачки. Драгутин Милутиновић, професор београдске Велике школе, радио је план иконостаса, а радове су извели Којић и Новаковић, мајстори из Кикинде за накнаду од 5.000 форинти. Зидну декорацију и иконе (фреске) у медаљонима урадили су бечки сликар Едуард Клајн и његов помагач мајстор Антон Штурм. Радови су трајали од октобра 1893. до априла 1894. године. Исте године склопљен је уговор са чувеним мајстором Пајом Јовановићем за осликавање икона у иконостасу. Након три године, тј. 1897. године, у децембру, била је урађена прва партија икона, а следеће 1898. године, завршен је комплетан иконостас. Од освећења храма и иконостаса није било озбиљнијих послова на одржавању храма до 1969. године, када је доловачки мајстор Миле Ромчев заменио прозоре на храму. Године 1971. и 1972. урађено је чишћење фрески од чађи, комплетно малање унутрашњости храма и рестаурација икона у иконостасу. До великих, озбиљних, послова на уређењу храма долази 2005. године по благослову Његовог Преосвештенства Епископа банатског Господина Никанора. Том приликом урађена је нова малтерација и фасада цркве, кров звоника, нови крст на звонику, нови кров цркве и рестаурација и конзервација икона у иконостасу. Наведени послови завршени су 2008. године. Освећење је извршио Епископ банатски Господин Никанор 20.јула 2008. године.

Старешин храма: протојереј Спасоје Милошевић,

протојереј  Станојло Стојадиновић

 

ХРАМ СВЕТОГ ОЦА НИКОЛАЈА (22. мај) Велика Црква

dolovo crkva 1Одмах по насељавању у Долову је саграђена једна црква од земље (набијача). Како се село ширило, а број становника умножавао, појавила се потреба за већим храмом. Велика или Доња црква „сазидана је од доброг материјала и посвећена Св. Оцу Николају, а освећена блажено почившим епископом Стефаном Авакумовићем, 15.октобра 1811 године. Доловачка Велика Црква је у основи једнобродна грађевина са полукружним олтарским простором. Саграђена је у неокласичном стилу. Иконостас у Великој Цркви је рађен је од 1853 до 1855, а за израду је био задужен нас познати академски сликар Јован Поповић, који је за свој рад био награђен са 10500 форинти. Иконостас је украшен богато позлаћеном резбаријом са елементима рококоа и класицистичке орнаментике. Историјат храма данас нам је јако мало познат. Генерална обнова храма је почела 2005 године. Тада је промењена комплетна кровна конструкција, по први пут у историји храма постављени су олуци. Одклоњен је стари, а нанешен је нови слој малтера, испред храма избетониран је плато, а око храма урађена је бетонска стаза. Комплетни радови на оброви храма завршени су почетком октобра 2011, а новообновњени храм је 15 октобра 2012 год, осветио еписком банатски Господин Никанор.

Старешин храма: јереј Бојан Гавриловић

 

 

ВОДИЦА СВЕТОГ ПРОРОКА ИЛИЈЕ

dolovo crkva 2На излазу из Долова ка Мраморку, осамдесетих година је почело зидање Водице, посвећене Св. Пророку Илији, али комунистичке власти су забраниле даље радове на храму и порушили до тада озидано. Благословом Епископа Амфилохија 1989 године на истом месту сазидана је нова капела, али унутрашњи радови још нису приведени крају.