Ковин

ХРАМ САБОРА СВЕТИХ АРХАНГЕЛА (26.јул)

Ул. Вука Караџића бр.70, 26220 Ковин

kovin crkvaКамен темељац постављен је 1. августа 1777. године за време Митрополита Вићентија Јовановића-Видака, епископа Мојсија Путника и свештенослужитеља протојереја Стефана Теодоровића. Темељи су постављени на месту старе цркве која је постојала, али од веома лошег материјала, те је срушена да би се градила нова од веома јаког и чврстог материјала. Црква је посвећена Светим Архангелима Михајлу и Гаврилу. Иконописци иконостаса и фрескосликари нису нам познати, али се поуздано зна да је иконостас био направљен када и црква. Иконостас је ремек дело црквеног градитељства из краја 18. века. у дуборезу, очуван у целини са свим иконама, са мањим оштећењима резбарије у горњем зонама, док су оштећења у доњим зонама доста већа. Иконостас је изашао из познате новосадске радионице “Марковић“. Иконе су рад непознатих сликара из предпоследње деценије 18.века. Храм је у више наврата реновиран и обнављан. Већи радови, мењање крста на торњу и његова позлата, замена црепа, генерално обијање малтера због влаге са спољашње стране храма извођени су 1987/1988. г. а завршени до храмовне славе. Велики посао на пресецању зидова храма, због капиларне влаге која се попела до испод прозора, обављен је у марту 2000.г. и постављена најсавременија хидро изолација. Иконостас је генерално очишћен и враћена позлата од септембра 2004.г. до августа 2005.г., а радове је изводио Господин Зоран Илић-конзерватор и рестауратор из Београда. При овом храму постоје две парохије:

прва парохија: протојереј-ставрофор Живанко Поповић,

друга парохија: протонамесник Душан Васић,

ђакон Милош Крстић. 

 

 

 

 

ХРАМ СВЕТОГ СТЕФАНА ДЕЧАНСКОГ (24.новембар) – у изградњи

kovin crkva 1Благословом Епископа банатског Никанора 12. септембра 2004. године освештано је земљиште за градњу новог храма у другој парохији ковинској, у близини гробља. Радови на ископавању темеља почели су у октобру 2004., а освећење израђених темеља новог храма обављено је 24. новембра 2004. године. Освећење обавили Преосвећени Архијереји Г.Г. Никанор епископ банатски, и Г.Г. Филарет епископ милешевски, уз саслужење свештенства в.д. Архијерејског намесника белоцркванског јереја Новака Петровића, надлежног пароха друге парохије ковинске јереја Ивана Попова, и мањег броја свештенства Архијерејског намесништва белоцркванског.У пролеће 2005. настављени су радови на зидању храма, а на дан славе Светог Стефана Дечанског 24. новембра 2005.године одржана је прва Архијерејска Света Литургија. Храм Светог Стефана Дечанског освећен је 21. октобра 2007.године, а освећење су обавили Митрополит дабро-босански Николај, епископи Никанор банатски, Лукијан осјечко-пољски и барањски и Филарет милешевски.

Старешина храма: протојереј Новак Петровић

ВОДИЦА СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ПРОКОПИЈА

kovin crkva 2Нема веродостојних података када је тачно богомоља сазидана. Ова богомоља, која се сада налази на водици, старији парохијани је такву знају још из свог раног детињства.

 

Хор духовне музике „Искон“, диригент проф. Ненад Петковић.