Црепаја

ХРАМ УСПЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ (28.август)

26213, у,. Београдска бр.3

crepaja crkvaПре изградње садашњег храма неколико метара удаљено у парку је постојала црква брвнара из 1776.год. Садашњи храм је подигнут 1822. године по угледу на Саборни храм у Темишвару. Дозвола за градњу као план и нацрт добијени су у Темишвару. Зидарске радове су извели такође мајстори из темишвара а цела кровна конструкција је срезана у Темишвару и на воловским колима је допремљена. Храм је покривен црепом а звоник бакром још 1835. године. Громобрани на цркву и звоник су постављени 1859. године, а троја кована метална врата 1861. Године. Полијелеји су набављени 1862. године, а порта је ограђена каменом и кованом оградом 1868. године. Четири звона која и данас звоне постављена су 1878. године. Иконостас је израђен и постављен 1853. године, а радио га је Јован Поповић. Пре овог иконостаса био је постављен иконостас из старе цркве брвнаре из 1876. године, као и једно мање звоно. После постављања овог иконостаса стари иконостас је продат Румунској цркви у Ечку. 

Прва парохија: протојереј-ставрофор Љубиша Милић-Старешина храмa,

друга парохија: протојереј Живко Коврлија.

 

 

ХРАМ СВЕТИХ ВРАЧА КОЗМЕ И ДАМЈАНА –ВОДИЦА 

crepaja crkva 1Водица Светих бесребреника Козме и Дамјана се налази на око тристо метара североисточно од краја села. Посвећена је Светим врачима Козми и Дамјану. Првобитна водица се налазила на истом месту и истих димензија, а саграђена је 1928. године и њен ктитор је Стеван (Илијин) Коларов. Садашњи изглед водице је потпуно реконструисан добровољним прилозима мештана 2005. године. Исте године је обављено освећење од стране Епископа банатског Г. Никанора.

ХРАМ УСЕКОВАЊА ГЛАВЕ СВЕТОГ ЈОВАНА КРСТИТЕЉА – ВОДИЦА

crepaja crkva 2Југозападно од Црепаје око два ипо километра (у Старим виноградима) налази се водица посвећена Светом Јовану Крститељу. Првобитна водица подигнута је у првој половини 19. века да симболично означи место старог села Козловца, насталог у 18. веку. Садашња водица је потпуно реконструисана 2008. године. Исте године на Усековање обављено је освећење од стране Епископа банатског Никанора. Од насељавања Црепаје 1774. године па до 1798. године постојала је једна парохија, а 1798. године формирана је и друга. Градњом новог садашњег храма 1923. године формира се и трећа парохија. Црепаја је имала и свог ђакона иначе свештеничког сина Симеона Јосифовића од 1803-1836. године. У Црепаји је некада била и седиште Архијерејског намесника али нема тачних података од које до које године.