Пливање за Часни крст у Кикинди 2021 год.

Дана 19. јануара 2021. године, поводом празника Богојављења, Српска православна црквена општина при храму Светих Козме и Дамјана у Кикинди је, заједно са Ронилачким клубом „Орка“ из Кикинде и верним народом, организовала пливање за часни крст. Цео догађај се одвијао на Старом језеру у граду, а сам догађај су предводили свештеници, протонамесник Бобан Петровић и јереј Мирослав Бубало.

Верни народ је у великом броју дошао на Старо језеро и подржао пливаче, упркос многоструким ограничењима због тренутне ситуације. Поред организатора догађаја, својим присуством овај догађај је уприличио и градоначелник Кикинде Никола Лукач са својим сарадницима из градске управе.

Међу 32 учесника, први до крста је допливао Душан Новаковић, возач боба, репрезентативац Србије. Након освојеног часног крста, Новаковић је изјавио: „Стићи први до крста јесте својеврсна победа и даје ми наду да ће ме срећа пратити ове године“.

            Након завршеног пливања за часни крст, пливачима и осталим присутним верницима, отац Бобан не поделио пригодне награде и захвалио се на присуству и очувању ове узвишене традиције, у овим тешким и ограничавајућим временима. За крај, као поука свакоме, остају у мислима уткане речи молитве: „Господе Исусе Христе, Боже наш, прими ову молитву за опроштај грехова служитеља својих и благослови њихову добру намеру и дело које ће извршити, да га срећно почну и без икакве сметње на твоју славу заврше, помози и усмери дела руку њихових, и силом Пресветог Духа учини да га благословено доврше“.

Приредио: вероучитељ Никола Грујић