Равни Тополовац

ХРАМ СВЕТОГ ВАСИЛИЈА ОСТРОШКОГ (12.мај) 

Ул. Светог Василија Острошког бр. 31. 23212 Равни Тополовац

r-topolovac

Изградња Храма Свети Василије Острошки у Равном Тополовцу започета је 2001. године, да би се исте године освештали темељи.С обзиром да је изградња била непрекидана спољни изглед Цркве је до 2006.године био завршен.Исте 2006. године почели су радови на изради звоника Цркве, а покривање, малтерисање и постављање крста звоника завршено је 2008. године.

Наредну 2009 .годину обележио је и подизање звона на звоник.Те године се такође завршен под Цркве, обрадом мермера, као и под звоника, канцеларије и чајне кухиње на који су постављене плочице, а на поменутим просторијама су урађени и спуштени плафони, а затим су канцеларија и кухиња опремњене намештајем.Такође је израђена и постављена столарија и шалокатри у звоник, а у септембу је урађено фарбање Цркве и Звоника, постављање цеви за одвод кишнице са Цркве у канал, озелењавање порте (садња туја) и копање темеља за ограду.

У току 2010. године израђени су плато и стазе а после петиције становника улице у којој се налази Црква дотадашњи назив М. Тита промењен је у Светог Василија Осторшког.

У току 2011. године насутављено је насипање терен око Цркве са земљом и равњањем.

У току 2012. године Храм Светог Василија Острошког у Равном Тополовцу постао је богатија за мермерни иконостас са иконама и дверима, свети престолом, прикључаком гаса, оградом, степеницима са јужне стране Цркве и испред звоника, израдом паркинга, осликавањем иконе иза улазних врата као и разним предметима од којих ћемо поменути позлаћене рипиде, грчки анафорник велики, свештеничке одежде беле и црне, сет целивајућих икона, два црна барјака, вежене прекриваче за столове, налоњ, постоље иконе и прекривач за јеванђеље.

У току 2013. године осликана купола Цркве, постављен је полијелеј и зидни лустери, Горње место и Богородични трон, извршенo фарбање фасаде Цркве и звоника, урађене су капије ограде, спуштен плафон и постављена кухиња у звонику, зазидан трем звоника ради израде свечане сале, направљене две тоалет кабине у трему звоника, сазидана чесма у порти.

2014. године почела изградња парохијског дома , изливање темеља парохијског дома завршено је 8. фебруара 2014.г. Освећење темеља парохијског дома обавио је Његово Преосвештенство Епископ банатски Г. Никанор на дан Света Три Јерарха (12. 2.2014.г.).Зидање почело 17. марта 2014. г. а плоча изливена 5. априла 2014.г.Увођење електроинсталација и покривање парохијског дома завршено 3. маја 2014.године.Парохијски дом комплетно завршeн 5. октобра 2014. године а освећен 26. октобра 2014. године.Његово Преосвештенство Епископ банатски Г. Никанор освештао је храм Светог Василија Острошког у Равном Тополовцу 2. новембра 2014.године.

Старешина храма:јереј Марко Милојевић