Света Литургија у храму Светих Козме и Дамјана у Кикинди

Дана 28. фебруара 2021. године, о недељи блудног сина, Српска православна Црквена општина при храму светих Козме и Дамјана у Кикинди, имала је задовољство и част да угости Њихова Преосвештенства, Епископа банатског Г. Никанора и умировљеног Епископа милешевског Г. Филарета. Својом посетом, љубављу и поукама су, Њихова Преосвештенства, укрепили верни народ у припремним недељама пред Велики пост.


Светом Архијерејском Литургијом је началствовао Епископ банатски Г. Никанор, уз саслуживање умировљеног Епископа милешевског Г. Филарета. Епископима су саслуживали свештеници из кикиндског и новобечејског намесништва. Из певнице, Свету Литургију су одговарали богослови Богословије „Светог Арсенија Сремца“ из Сремских Карловаца. Овом приликом, Епископ Никанор је наградио двојицу свештеника за свој предан, посвећен и несебичан рад према Мајци Цркви. Старешина храма, протонамесник Бобан Петровић, је благословом епископа унапређен у чин протојереја, а јереј Мирослав Бубало је унапређен у чин протонамесника.


Овај радостан дан својим присуством, међу вернима, су увеличали заменица градоначелника Кикинде, Госпођа Дијана Јакшић Киурски и председник скупштине општине Кикинде, Господин Младен Богдан. Такође, овом догађају су присуствовали и преставници одбора за изградњу храма Светих Козме и Дамјана: Владимир Илић, директор предузећа „Тоза Марковић“ и Кикинђанин Предраг Бубало, бивши министар Владе Србије.


Након Свете Литургије у просторијама при храму је одржана трпеза љубави. У светлу данашњег дана, када се навршава 18. година од почетка изградње храма, овог парчета неба на земљи, старешина овог храма протојереј Бобан Петровић се захвалио Епископу Никанору на благослову и повереној му одговорности. Своју захвалност је изразио и Епископу Филарету, који од када је у Кикинди, пружа своју несебичну подршку и очински савет. Такође, захвалио се црквеном одбору за изградњу храма, и свима онима који су учестовали, како материјално тако и својим личним радом, у подизању овог величанственог здања.

Вероучитељ Никола Грујић