ЕПИСКОП НИКАНОР НА ДУХОВСКИ УТОРАК СЛУЖИО У ПАНЧЕВУ

ЕПИСКОП НИКАНОР НА ДУХОВСКИ УТОРАК СЛУЖИО У ПАНЧЕВУ

У Панчеву служена Света Архијерејска Литургија. В.Д. Архијерејског намесника панчевачког произведен у чин протојереја. Старешина Успенског храма одликован правом ношења напрсног крста. Обављен чин освећења обновљених и проширених просторија Црквене општине у Панчеву. Додељене грамате.

На Духовски уторак, 21. јуна 2016. године, Његово Преосвештенство Епископ банатски Господин Никанор је служио Свету Архијерејску Литургију у Светом храму Успења Пресвете Богородице у Панчеву, уз саслужење протојерејâ-ставрофорâ Стевана Урошева и Радослава Милановића, протојерејâ Љубише Милића (В.Д. Архијерејског намесника црепајског) и Радослава Радмановића  (В.Д. Архијерејског намесника панчевачког), протонамесникâ Чеда Симића и Бранка Божића, протођаконâ Игора Станковића из Вршца и Слободана Вујасиновића из Сремских Карловаца и парохијског ђакона Александра Павловића из Панчева. Чтецирали су катихета мр Мирко Петровић и Стефан Симић из Панчева. Торжествено и надахнуто су појали ђакон Ненад Савић из Панчева и дипломирани теолози из Београда – Никола Мићановић и Милорад Делић. Свој допринос су за певницом дали и јереј Ненад Антић из Београда, вероучитељ Милош Ранисављевић, Стојан Оморац и Бојан Мумовић из Панчева. Уважени господин Милан Калинић из Београда је читао Апостол. Празнично слово је прочитао чредни свештеник-проповедник протонамесник Чедо Симић.

Протонамесник Радослав Радмановић, привремени парох треће Светоуспенске парохије у Панчеву, секретар СПЦО “Задужбине и фондови” у Панчеву и В.Д. Архијерејског намесника панчевачког је произведен у чин – ПРОТОЈЕРЕЈА.

Старешина храма Успења Пресвете Богородице у Панчеву и привремени парох прве Светоуспенске парохије у Панчеву протојереј Радослав Милановић је ОДЛИКОВАН ПРАВОМ НОШЕЊА НАПРСНОГ КРСТА. За сведочанство тога, уручена му је грамата “да као такав буде признат пред црквеним и мирским властима”.

Епикоп Никанор је честитао протојереју-ставрофору Радославу Милановићу и протојереју Радославу Радмановићу као великим прегаоцима на пољу Цркве наше за савесно вршење својих  обавеза, рекашви да “онај ко ради савесно и по Богу, он већ награду има – и то од Бога, а од људи кад стигне и ако стигне.” Обраћајући се окупљеним верницима, Владика је управо о томе и говорио: “Када човек ради нешто, а очекује само да награду од Бога за то добије, онда је његов рад сугубо – дупло – и успешнији и виђенији. Ова двојица наших свештеника, овде у Панчеву, од њиховог доласка у ову Црквену општину и овај град, управо су се определили да служе Богу и Цркви својој и народу своме – не гледајући на било каква искушења, која долазе споља и изнутра – и од Бога очекују награду за [свој] видан, а можда и некада завидан рад у овој Црквеној општини. За кратко време, заједно са својим колегама свештеницима и Црквеним одбором и вама вернима, узели су на себе баш посао Цркве своје, посао који Бог благосиља. Црква одобрава и нада се да се тако нешто чини. Не гледајући на награду од човека, већ од Бога. А стићи ће и од човека награда, јер наградâ и у овом свету има, и треба да их буде ради сведочанства, како смо прочитали у грамати. Све ово што се ради, рâди се ради сведочанства онога ко ради и онога за кога ради, а на првом месту ради славе Божије.”

Након Литургије је Владика Никанор, уз учешће протојереја Љубише Милића из Црепаје,  новопроизведеног протојереја Радослава Радмановића, парохијског ђакона Александра Павловића и појаца, обавио чин освећења обновљених просторија Српске православне црквене општине “Центар” у Панчеву и новоизграђене канцеларије Архијерејског намесништва панчевачког. Гости на освећењу су били протојереји Зоран Малетић из Старчева и Миладин Радић из Качарева.

За показану ревност, труд и несебичну љубав према Светињама цркава и манастира наше Епархије банатске, а посебно према Светом храму Успења Пресвете Богородице у Панчеву, Његово Преосвештенство Епископ банатски Господин Никанор је доделио највише одликовање – ОРДЕН СВЕТОГ ТЕОДОРА ВРШАЧКОГ – господину Жељку Огризовићу, председнику Управног одбора Српске православне црквене опшине “Центар” у Панчеву.

У ред Црквених добротвора је на предлог Управе храма увршћен господин Момир Радуловић из Банатског Новог Села. Грамату је у његово име примио његов син.

инж. Стојан М. Оморац