125 ГОДИНА ОД УПОКОЈЕЊА ПАНЧЕВАЧКОГ ПРОТЕ ВАСЕ ЖИВКОВИЋА

125 ГОДИНА ОД УПОКОЈЕЊА ПАНЧЕВАЧКОГ ПРОТЕ ВАСЕ ЖИВКОВИЋА

Протојереј Василије Васа Живковић (1819-1891) је рођен у Панчеву у свештеничкој породици. Отац му је био панчевачки парох и намесник Теодор Тоша Живковић (1793-1845), такође рођен у Панчеву. Обојица су погребени на Православном гробљу у Панчеву. Иако је после школовања у Панчеву, Сремским Карловцима и Сегедину, уписао у Пешти прву годину права, завршивши их у Пожуну, ипак је по повратку у Панчево, наставио очевим и прадедовим стопама – уписавши Богословију у Вршцу. Познавање немачког језика и књижевности му је помогло у преводилачком раду. Песнички талант није закопао. Почев од лирских песма из младалачких дана, преко свима познате песме “Љубопевац” и Граничарске песме “Радо иде Србин у војнике” до чувене “Милетићеве песме” у част Светозара Милетића, прота Васа се остварио као песник. Песме су остале у памћењу многим нараштајима јер су за њих написали музику тадашњи композитори, али ретко ко зна да је текстописац један свештеник из Панчева. Ипак се од 1859. године посвећује просветном раду као катихета и професор српског језика. Предавао је и Михајлу Пупину и Урошу Предићу. О његовом раду на пољу културе, сем што је увек био окружен ученим људима,  најбоље говори податак да је приликом оснивања Библиотеке при Црквеној општини у Панчеву, даривао 550 књига, што је тада било преко 80% њеног књижевног фонда. Прота Васа је започео и завршио (1888) изградњу Светосавског дома у Панчеву. Ове 2016. године се навршава 170 година од наименовања проте Васе за пароха панчевачког (1846) и 125 година од његовом упокојења.

У Панчеву постоји улица која носи име проте Васе, као и једна основна школа. Једини портрет, рад Уроша Предића, налази се у сали Српске православне црквене општине Панчево “Центар”, при Светом храму Успења Пресвете Богородице.

Панчевачко српског црквено певачко друштво, најстарије црквено певачко друштво у Срба, основано давне 1838. године, шеснаесту годину заредом учествује у организацији и програму манифестације у Светоуспенској порти и храму у Панчеву – у част панчевачког свештеника и песника Василија Живковића,  под називом “Дани проте Васе”.

Дане проте Васе, под покровитељством Града Панчева и Српске православне црквене општине Панчево “Центар”, су у Недељу Слепог, 5. јуна 2016. године,  отворили, у име “Панчевачког музичког друштва” као организатора, домаћини – аутор програма госпођа мр Вера Царина и Дечји хор Панчевачког српског црквеног певачког друштва. Хоровођа и виолинисткиња госпођа Борјана Стражмештеров је припремила децу, која су трипут отпевала песму Пресветој Богородици  “Достојно јест” – на грчком језику по византијском напеву, а на црквенословенском по Корнелију Станковићу и по Јорданки Туджаровој Панчевој. Гости првог дана су били диригент и композитор мр Андреј Викторович Черњецов са хорском капелом дечака “Орлићи” из Зеленограда (Москва, Русија). Они су извели десетак песама из свог репертоара на руском језику, али и три на српском језику на стихове Светог Владике Николаја Жичког – српску народну васкршњу песму “Људи ликујте!” и српску божићну песму “Анђели спавају”.

Другог дана манифестације, о Спасовдану 2016. године, у порти Светоуспенског храма у Панчеву, програм је почео фрагментима из музичко сценске игре “Дан” др Вере Миланковић – композитора, пијанисте и педагога – које је извео Дечји хор Панчевачког српског црквеног певачког друштва, уз клавирску сарадњу Ане Милатовић, којим је дириговала госпођа Борјана Стражмештеров. Будући да је прота Васа и сâм био песник и у свом дому окупљао уметнике и приређивао културне и књижевне догађаје, уобичајено је да се у оквиру програма представи нека књига. Прошле године је то била фото-монографија “Споменица Епископу жичком Хризостому”, чији је аутор Викарни Епископ топлички Арсеније. Ове године је уприличено представљање књиге Зорана Душковића (1957-1995) “Шта сањам и шта ми се догађа”, први пут објављене постхумно 1996. године. Друго издање је објављено ове 2016. године. О књизи, али и о њеном аутору, као песнику, писцу, глумцу, радио-водитељу, а пре свега “великом и посвећеном заљубљенику у свој град” Панчево, говорили су: песникиња Виолета Блага, књижевник Немања Ротар и песник Милован Лукић.

У Недељу Светих Отаца Првог васељенског сабора, 12. јуна 2016. године, после Свете Литургије, протојереј Радослав Милановић, уз учешће парохијског ђакона Александра Павловића, појца Стојана Оморца и чланова хора, којим је дириговала госпођа мр Вера Царина, одслужио је помен проти Василију Живковићу у Светоуспенском храму у Панчеву, у коме је прву своју службу служио пре 170 година (13. јануара 1846).

инж. Стојан М. Оморац