ЕПИСКОП БАНАТСКИ НИКАНОР У НОВОМ КОЗЈАКУ ОСВЕШТАО НОВИ СВЕТОСАВСКИ ДОМ

ЕПИСКОП БАНАТСКИ НИКАНОР У НОВОМ КОЗЈАКУ ОСВЕШТАО НОВИ СВЕТОСАВСКИ ДОМ

 

 

 

 

 

 

 

Његово преосвештенство Епископ банатски Никанор служио је Свету Архијерејску Литургију  храму Светог Арангела Гаврила у Новом Козјаку, 20. октобра 2018. године, а затим је осветио нови Светосавски дом.На Светој Литургију  одговарао је хор Србски православни појци из Београда.

Светосавски дом подигнут је уз помоћ добротвора и вредног народа а њега ће користити сви који у њега буду долазили.

У знак признања благодарном народу Епископ банатски, архијерејском граматом у ред Црквени добротвора уврстио је Златка Писарова, Сашу Ковачева и Милана Диклића.

За испољени допринос у подизању Светосавског Дома чланови Црквеног одбора у Новом Козјаку даривали су Епископа Никанора владичанским штампом-патерицом, а иконом Пресвете Богородице, Душица Маленов, Богданка Думитров и Председник општине Алибунар Душан Дакић. По речима месног пароха протојереја Горана Стојановића ове године храм у Козјаку слави 160 година постојања, а село 200 година постојања, некадашњи назив села био је Фердин. По писању хроничара место је основао поп Вукан Лалић који је овде дошао из Долца, родног места нобеловца Иве Андрића. Парох Горан Стојановић је истакао да ће се наредне године наставити са радовима на адаптацији храма и да у томе очекује помоћ парохијана али и општине која је то и до сада чинила. Брине чињеница село Нови Козјак данас броји становника колико је имало и пре два века и изразио надање да ће се то стање поправити и вратити оно време када је Нови Козјак бројао 2000. становника.

Ференц КОСО