Покров Пресвете Богородице, у храму светих Козме и Дамјана у Кикинди

Покров Пресвете Богородице, у храму светих Козме и Дамјана у Кикинди

 

 

 

 

 

 

 

На празник Покрова Пресвете Богородице, у храму светих Козме и Дамјана у Кикинди прослављена је Крсна слава богомољачке заједнице при овом храму. Наше вернице – баке, мајке и сестре, изградиле су ову заједницу спонтаним окупљањем у светосавској сали, након недељне вечерње службе и читања (служења) Акатиста светим лекарима и бесребреницима Козми и Дамјану. Певањем богомољачких песама којима се језиком народа преносе приче и поуке из Јеванђеља и којима се славе светитељи и моли за њихово  заступништво,  ове жене уносе пламен вере у своје мале домаће цркве, у своје породице. Како је, у обраћању након Литургије, поручио старешина храма, отац Бобан Петровић, велика је важност учествовања у овој заједници јер се тако, својим подвигом и примером, дух хришћанства преноси на децу и унуке. Господ је жени дао тај дар да својом молитвом, смирењем и топлином  чува огњиште и држи породицу на окупу. Она је ненаметљиво присутна у животима свих чланова своје обитељи јер јој је Господ дао и задатак и снагу да се стара о  душама многих.

Након литургије, пререзан је славски колач. Кума је била сестра Нада Рашета којој је, у осамдесетој години живота, припала радост да заједно са својим сестрама и браћом из Богомољачке заједнице и целе Цркве припреми жито и колач као бескрвну жртву у част помена Покрова Пресвете Богородице. Кумство за следећу годину преузео је драги гост, пријатељ и брат  Хаџи Александар Стојчић.

Трпеза љубави коју су припремиле жене из Богомољачке заједнице учинила је да светосавска сала при храму светих Козме и Дамјана још једном постане велика заједничка и свечарска гостопримница. Благосиљањем послуженог јела и пића, славска трпеза постала је Агапе – трпеза на коју је свако добродошао и где се сваки залогај узима са поштовањем и трепетом, као што се узима лек, и где се свака размењена реч прима као савет,  упућен од оца или мајке. Ова праслика Љубави која не застарева и која окупља вернике после Литургије је неугасиво огњиште нашег народа. То је место које нас уједињује и јача, уз које чувамо и подижемо и своје мале цркве, своје породице. 

У поподневним сатима након вечерње службе, у светосавској сали је протојереј Жељко Латиновић, старешина Успењске цркве из Новог Сада одржао предавање на тему „ Улога жене у Цркви“. Са великом пажњом саслушано је предавање, а посебно су надахнути били одговори на постављена питања.

Још једном смо се уверили колико је потребна и корисна пракса духовних разговора верника и свештеника. Уверили смо се да су нам многе спасоносне истине практично у свакодневној близини, али их ми, без помоћи поста и молитве, тешко уочавамо.

Захвални смо оцу Жељку на духовним поукама и саветима.

Захвални смо и свим женама из Богомољачке хришћанске заједнице што су, бирајући Крсну Славу, препознале Благодат Покрова Пресвете Богородиц.

Драгица Оличков