Дани Републике Српске у Банату

У суботу 11. фебруара, у Српском Итебеју одржана је манифестација, Дани Републике Српске у Банату, која представља већ традиционални догађај у нашој банатској Епархији чиме је припала част нама ове године да будемо домаћини благословом нашег епископа Никанора. Манифестацији су присуствовали: Председник Владе Републике Српске Радован Вишковић,  Архимандрит Стефан, старешина манастира Велика Ремета, градоначелник Зрењанина, предеседници општина Милићи, Власеница, Шековићи са сарадницима, председници скупштина општина Житишта и Сечња, свештенство банатске Епархије са сарадницима и бројан благочестиви народ…

          Псаламска истина која се преточила и у богослужбену молитву каже: „Нема веће радости него кад браћа живе у слози и заједно.“ И данас се, ево, показује снага те молитве, снага наше исконске и урођене жеље, снага наше љубави да људске и административне међе остају подређене и другоразредне у односу на Божју бригу и намеру која је силнија и очигледнија од сваких људских интереса. Да нас непрестано држи привезане својим јеванђелским и правоверним начином живота и да нас на тај начин уједињује и обједињује. А није посебно ни ново речено ни изнуђено јер смо многи на овим банатским просторима што у миру, што у невољама из ко зна из којих разлога оставили наша вековна огњишта и обрели се у овом али и другим местима Баната. Нешто што нас непрестано упућује како на нашим пређашњим окућницама, тако и овде на новодошлом пространствима међу истим сународницима ове постојбине јесте да се непрестано кроз своју емотивну српску душу и своју православну веру препознајемо и уздамо се једни на друге у свим приликама. Генерације српског живља које су од памтивека овде свесрдно су дочекивале своје сународнике и саплеменике из прекодринских средина нудећи им братско гостопримство и помоћ. Сведоци смо тог начина живота и саживота ево и овде у Српском Итебеју. Као израз таквог једномислија схватамо колики је значај да се сећемо непрестано и наше браће и сестара са простора Републике Српске, српске Далмације, Славоније, Барање, Лике, Баније, па све до нашег светог Косова и Метохије. Да осећајима једног духа живимо и преживљавамо ма какве невељо нас притискале јер је то пут и начин како се задобија национарла али и Божја наклоност.

 Кроз инспиративну реч, песму, игру, кроз културни и молтвени израз, ми смо показали и приказали како то и практично изгледа.

Манифестација је почела молитвом и химнама Републике Србија и Републике Српске у извођењу хора Свети Серафим Саровски из Зрењанина.

Радујемо се што смо овог дана престоница једног предивног сусрета народа и Цркве Републике Србије и Републике Српске у Српском Итебеју, истакао је у свом говору протојереј Саво Мајсторовић, нагласивши да је Република Српска у загрљају Свете банатске равнице.

Архимандрит Стефан, старешина манастира Велика Ремета, је речима охрабрења и живе вере све надахнуо и поучио.

Председник Владе Републике Српске Радован Вишковић показао је да Бог чува оно што је на великој жртви настало… „Веома је важно да се о Републици Српској говори на сваком месту, да се људи окупљaју, да се друже и да  из тих дружења проистичу све веће и боље везе између Матице и Републике Српске“.

У наставку је изведен културно уметнички програм, који је посведочио да јесмо једна Светосавска породица.

                                                                                Протојереј Саво Мајсторовић