Архијерејска Литургија у Манастиру Свете Тројице у Кикинди о празнику зачећа Свете Ане и народним празником-детинци

Архијерејска Литургија у Манастиру Свете Тројице у Кикинди о празнику зачећа Свете Ане и народним празником-детинци

 

 

 

 

 

 

Епископ је отац и домаћин и наш васпитач за спасење и обожење у Христу. Овоме нас је данас својим началствовањем на светој литургији подсетио Његово преосвештенство господин Никанор, помесни Eпископ сабрања богољубивог народа у свом граду Кикинди.

Овој је пак недељној заједници верних око Тела Христовог са банатским архијерејем Свету Евхаристију савршавао и Његово преосвештенство Eпископ Филарет, умировљени Eпископ милешевски.

Сведоци и саслужитељи свете литургије као драме нашег спасења, у олтару су, уз епископе, били свештеници кикиндског, новобечејског и новокнежевачког намесништва; тројица ђакона, чтеци, храм, који је данас наликовао на кошницу, пун је царског свештенства – верног народа. Својим амин, прозбе и молитве је потврђивао хор Свети Јосиф темишварски при храму светих Козме и Дамјана у Кикинди.

Када смо са захвалношћу примили Тело и Крв Господњу, владика нас је као онај који служи Речи речју укрепио. Осврћући се на речи божанственог Луке о немоћи људској и свемоћи Божјој, преосвећени нам саветује да учинимо све што је до нас, а Господ ће додати тамо где наше снаге недостаје. Поводом свештенога празника данашњег, као и оног који ишчекујемо, а то је Рођење Богомладенца Христа, речено је да човек, а ни небеске војске, немају приступ тајни оваплоћења Сина Божјег. Њу не можемо разумом схватити, ни умом обухватити, те нам остаје само чуло вере да ту тајну њоме опитујемо.

Ову епископску посету дугујемо и његовом преосвештенству Филарету: наиме, од претходне недеље манастир Свете Тројице у Кикинди, постао је и његов дом. Владици Никанору се изволело да верујући народ упозна са новим духовним оцем манастирског сестринства.

Представљајући новога житеља манастира Свете Тројице у Кикинди, господина Филарета, Eпископа умировљеног милешевског, Његово преосвештенство Eпископ банатски Г. Г. Никанор се осврнуо на претходни животни пут преосвећенога Филарета, који ће, по његовим речима, историја потврдити. Уз добродошлицу господину Филарету, преосвећени Никанор му је зажелео долгоденствије, а његов живот описао као трудољубив према свом роду у временима страдања.

  Тихомир Гајски