ВЕЛИКА ГОСПОЈИНА У ПАНЧЕВУ (2021)

Црква празнује 15/28. августа Успење Пресвете Богородице. Овај Празник је храмовна слава панчевачке цркве „са два торња“, а и слава града Панчева.

У Светоуспенском храму у Панчеву је Света Литургија у суботу, 28. августа 2021. године, о храмовној слави, служена саборно. Началствовао је протојереј-ставрофор Радослав Радмановић, Архијерејски намесник панчевачки, а саслуживали су протојереј-ставрофор Стеван Урошев, парох панчевачки у пензији, протонамесник Слађан Тубић, Старешина храма, протојереј Илија Ромић из Нирнберга (Немачка), јереј Душан Грујић, парох при храму, јереј Горан Сандић, војни свештеник, јереј Станиша Кљајић-Перић, парох из Банатског Новог Села, јереј Милош Пешић, парох при храму, јереј Милош Ранисављевић, Старешина цркве Светог Саве у Панчеву, јереј Мирко Петровић, парох панчевачки, јереј Рајко Вулин, парох при храму и ђакон Ненад Савић из панчевачког храма Преображења Господњег.

У Литургији је учествовало Панчевачко српско црквено певачко друштво, којим је дириговала госпођа мр Вера Царина, а за певницом су били господин Обрад Симулов, протопсалт из Беча (Аустрија), појци Стојан Оморац, Филип Инић и Обрен Тутњевић, који је читао Апостол.

Празничну беседу је одржао јереј Душан Грујић.

У храму је био пуно верника, а већина се и причестила, пошто се окончао Великогоспојински пост.

Након заамвоне молитве преломљен је славски колач. Овогодишњи кум је био господин Срђан Миковић, председник певачког друштва, а за наредну годину се пријавио господин Јован Поповић.

Литургији и ломљењу колача су присуствовали и представници градске управе.

После Литургије ношена је литија, најпре у порти храма, а потом градским улицама до Скупштине града. У литији су учествовали свештеници који су служили Литургију, којима су се прикључили протојереј Бојан Кошанин, Старешина храма Светих жена Мироносица у Панчеву, јереј Велимир Бирманац из панчевачког храма Преображења Господњег и јеромонах Андреј (Милашевић) из манастира Блажене Матроне Московске у Добоју. Сем свештенства, учешће су узели припадници Војске Србије и полиције, чланови КУД „Станко Пауновић“, чланови певачког друштва и верници.

Испред зграде Скупштине града Високопречасни протојереј-ставрофор Радослав Радмановић преломио је славски колач Градске управе са градоначелником господином Александром Стевановићем. Обојица су се обратили присутнима.

По повратку у храм, раздељена је нафора, а у порти је била припремљена трпеза љубави.

Панчевачки дани духовне музике, 27-29. августа 2021. године, посвећени су градској слави.

Аутор чланка:

појац Стојан М. Оморац, инж. ел.