Концерт поводом славе Женског црквеног хора “Св. ЈОСИФ ТЕМИШВАРСКИ“ при храму Св. Козме и Дамјана у Кикинди, 2. октобра 2021. године

У храму светих Козме и Дамјана у Кикинди, одржан је у суботу 2. октобра л. Г. концерт духовне музике и беседа старешине храма Оца Бобана Петровића, поводом славе Женског црквеног хора “Св. Јосиф Темишварски“.

           Након молитве Отче наш и Тропара Св. Јосифу Темишварском, водитељка програма, Исодора Пап, се свечаним поздравом и добродошлицом обратила сад већ верној публици, тј. кикинђанима који већ шест година верно прате рад и напредовање овог женског хора.  

                 

       Публика је састављена од верника и љубитеља духовне хорске музике који редовно долазе на свету литургију у храм Св. Козме и Дамјана, на предавања и духовне вечери организоване у том кикиндском храму.

       

Хорско певање и одговарање на литургији је део дугогодишње традиције у спрском народу. Од краја 19. века, па до данас, хорски звук је на службама у црквама оплемењивао молитву и чинио да сваки појединац осети благодат присуства у цркви током молитве. Црквени хорови су углавном били састављени од људи различитих професионалних усмерења и музичких и уметничких сензибилитета, али је све њих увек спајала љубав према Богу, према заједништву у молитви.

      Црквени хористи су превенствено били људи окупљени око идеје неговања традиције хорског вишегласног певања на богослужењима у нашим светим храмовима. Управо је тај континуитет литургијског певања омогућио појединим хоровима да се развијају, шире круг пријатеља, упознаје најзначајније српске православне и друге хришћанске светиња наше земље. Тај континуитет у певању на служби и посете разним српским црквама и манастирима је представљао и сигурно пењање на стрмој лествици духовног узрастања. Ту традицију наставља да негује и хор домаћин.

        Изговарајући речи псалмопевца Давида “Певаћу Господу моме док ме има”, и Светог Јована Златоустог “Господ благослови оне који Њега благосиљају” које се изговарају сваке недеље на крају литургије, црквени хорови се увек изнова радују призвању и привилегији могућности учешћа у тој најсветијој тајни над тајнама.

      Женски црквени хор Свети Јосиф Темишварски је, уз благослов свештеника овог храма, основан септембра 2015. године, а од новембра исте године већ почиње да учествује на Богослужењима. 28.9.2016. хор узима име Светог Јосифа Темишварског и овај дан прославља као своју крсну Славу.

       Чланице женског хора, иако различитих професија и уметничког сензибилитета, чине ансамбл који везује љубав према хорском певању и заједништву у молитви. Мања група жена редовно пева и за певницом на богослужењима. Од старешине нашег храма, оца Бобана Петровића и од те мање групе жена које певају за певницом је и потекла идеја и жеља да се оснује женски хор.

     Хором руководи Даница Мандић, професор солфеђа и музичке културе. Пре оснивања овог хора радила је са дечијим црквеним хором, а активно пева и у мешовитом хору Преподобни Рафаило Банатски из Зрењанина и у јединственом хорском ансамблу, једином таквом на свету, у хору диригената при Српскох Хорској Асоцијацији у Сомбору Била је учесник многих акредитованих семинара из хорског дириговања и активни је члан Српског Хорског Савеза са седиштем у Сомбору.

       На репертоару хора се налази: духовна православна музика, прилагођена богослужењу и световна музика. Поред певања на литургији, хор повремено учествује и на предавањима и духовним вечерима у организацији старешине Храма Светих Козме и Дамјана, Оца Бобана Петровића.

  Репертоар који је хор извео на концерту је следећи:

  1. Слава Отцу и Сину – Д. Бортњански, за женски хор,
  2. Вечери Твојеја тајнија – карловачки напев шестог гласа по запису Ненада М. Барачког, аранжман Д. Мандић,
  3.  Кондак Светом Јосифу Темишварском, осми глас, аранжман Д. Мандић,
  4. Кресту Твојему  – С.С.Мокрањац, за женски хор,
  5. Свјати Боже – С. Ст. Мокрањац, из литургије Светог Јована Златоустог за женски или дечији хор,
  6. Буди имја Господње – С. Ст. Моикрањац, из литургије Светог Јована Златоустог за женски или дечији хор
  7. “Ноћ у Хиландару“  – непознати аутор, писано по узору на грчки напев по којем су византијски монаси певали причасни стих “Господ је пастир мој“.

      После наступа женског хора, старешина храма Св. Козме и Дамјана, Отац Бобан Петровић, обратио се присутнима беседом како би кроз искуства цркве охрабрио вернике. Ово стање у којем се сви плашимо за сопствени живот није ништа ново што генерације пре нас нису имале. Тако ћемо и ми уз припадност Богу и припадност заједници много лакше превазићи ова искушења.

           Након беседе уследила је свечаност резања Славског колача уз саслуживање свештеника који су као гости присуствовали концерту и певање хора домаћина. Славски колач су осветили: отац Никола Мишковић, отац Мирослав Бубало и отац Немања Глигић. Диригенткиња хора, Даница Мандић, се у име хора и у своје лично име захвалила старешини храма, Оцу Бобану Петровићу и гостима концерта на честиткама, а хор и сви присутни су запевали “На многаја љета“. Тиме је програм концерта завршен.

Приредили:

Даница Мандић,

Милош Бобић, Мирослава Кузманов, Исидора Пар (фотографије)