ВЕЛИЧАНСТВЕНА ПРОСЛАВА СВЕТОГ ЈОСИФА ПАРТОШКОГ У ТЕМИШВАРСКОМ КАТЕДРАЛНОМ ХРАМУ

ВЕЛИЧАНСТВЕНА ПРОСЛАВА СВЕТОГ ЈОСИФА ПАРТОШКОГ У ТЕМИШВАРСКОМ КАТЕДРАЛНОМ ХРАМУ

Шест деценија Православни из Баната торжесвено прослављају Светог Јосифа Партошког.

15.септембра по новом календару када се празнује овај дивни Светитељ хиљаде верника се сабрало у Темишварски катедрални храм да би целивали Свете Мошти и присуствовали Светој Архијерејској Литургији којом је началствовао Митрополит Банатски Јован у саслужењу тројице Епископа Румунске Цркве Силуана из Мађарске,Емилијана,викара арадске Архиепископије и Пајсија,викара банатске Митрополије и више свештеника и свештеномонаха.

Митрополиту су саслуживали и гости из Александријске Патријаршије, Епископ Бурундиа и Роанде Инокентије  и гости из Српске Цркве: Епископ  банатски Никанор,протосинђел др Клеопа (Стефановић),професор Карловачке богословије и протођакон Игор Станковић.

Светој Литургији су присустовали монаси и монахиње из околних Манастира,ученици Богословије,студенти Теолошког и других факултета са својим професорима,предтавници Академије наука ,државне и локалне власти.

У изузетно оригиналној и надахнутој беседи Митрополит Јован је кроз Јеванђелски текст представио лик и дело Светога Јосифа.

”Данас цео Банат празнује,данас долазе верници са свих страна  да захваљују Богу што им је ре 400 година послао Светог Пастира. Још када се подвизавао на Светој Гори био је познат као угодник Божији. Кад је дошао у Банат,Банат је био под отоманском окупацијом,али захваљујући чврстој вери и у тим условима могао је да развије своју пастирску делатност.  И данас јасно видимо како нас је Светитељ окупио са свих страна света,јер Светитељи увек нас у молитви сабирају и приближавају”- истакао је Митрополит у закључку своје беседе.

На крају Свете Литургије Епископ Никанор је захвалио домаћину на позиву  и искреном срдачном гостопримству и честитао Празник Светог Јосифа клиру и верном народу у Румунске Цркве.