ПОЧЕТАК ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ У ПАНЧЕВУ

ПОЧЕТАК ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ У ПАНЧЕВУ

Високопречасни протојереј-ставрофор Радослав Радмановић, В.Д. Архијерејског намесника панчевачког и катихета у Техничкој школи „23. мај“ и Пољопривредној школи у Панчеву, приликом уручивања аката о постављењима за часну дужност вероучитеља и катихете у школској 2017/2018. години, дао им је у задатак да обавесте школе и ученике, пре свега оне који похађају Веронауку, да ће ове године Обред призивања дара и благодати Светога Духа на почетку школске године бити савршен у Светом храму Успења Пресвете Богородице у Панчеву, у суботу 9. септембра 2017. године.

У суботу, 9. септембра 2017. године, када Света Црква врши спомен Преподобног Пимена Великог и Светог Великомученика Фанурија, Света Литургија је служена саборно. Началствовао је протонамесник Слађан Тубић (вероучитељ у ОШ „Свети Сава“ у панчевачком насељу Младост), саслуживали јереј Драган Урошев (вероучитељ у ОШ „Стевица Јовановић“ у Панчеву), јереј Милош Пешић (катихета у Средњој медицинској школи „Стевица Јовановић“ у Панчеву), ђакон Ненад Савић (вероучитељ у ОШ „Братство и јединство“ у панчевачком насељу Војловица и катихета у Машинској школи у Панчеву) и новорукопложени ђакон мр Мирко Петровић (катихета у Гимназији „Урош Предић“ у Панчеву).

Појали су Славко Стокић (катихета у Електротехничкој школи „Никола Тесла“ у Панчеву), Бобан Цветковић (вероучитељ у ОШ „Мирослав-Мика Антић“ у панчевачком насељу Стрелиште), Миладин Лукета (вероучитељ у ОШ „Јован Јовановић Змај“ у Панчеву), Оливер Калиновић (вероучитељ у ОШ „Исидора Секулић“ у панчевачком насељу Тесла), Стефан Симић (вероучитељ у ОШ „Васа Живковић“ у Панчеву) и светлописац Стојан Оморац, а Апостол је читао чтец Владимир Козић (вероучитељ у ОШ „Бранко Радичевић“ у Панчеву).

Након Свете Литургије је у броду храма савршен Обред призивања дара и благодати Светога Духа на почетку школске године (Требник, Пјеније у почетку ђачког учења, Крагујевац 1998, стр. 464-470), у присуству В.Д. Архијерејског намесника панчевачког протојереја-ставрофора Радослава Радмановића, Старешине храма-домаћина протојереја-ставрофора Радослава Милановића и јереја Душана Грујића (катихете у Средњој економско-трговинској школи „Паја Маргановић“ у Панчеву).

Међу верницима су са ученицима биле госпође Љубица Радојчић (вероучитељ у ОШ „Ђура Јакшић“ и Музичкој школи „Јован Бандур“ у Панчеву) и Снежана Здравковић (вероучитељ у ОШ „Мирослав-Мика Антић“ у панчевачком насељу Стрелиште).

Свештеници су се помолили „Господу Богу нашему да милостиво погледа на ове ученике и да у њихова срца, ум и уста пошаље духа мудрости, разума, побожности, страхопоштовања; да их просвети светлошћу Своје благонаклоности, те да им подари силу и крепост да брзо приме и науче поуку Његовог божанског закона и сваку добру и корисну науку; да напредују у мудрости, разуму и свим врлинама у славу Његовог Пресветог имена; да им подари здравље, да дуго поживе на назидање и славу Цркве.“ (део прозбе сугубе јектеније Обреда)

Началствујући свештеник-проповедник протонанесник Слађан Тубић је поучио вернике, вероучитеље и ученике речима: „Помолили смо се Господу да ниспошље Духа Свога Светога на нас, на вас и на ваша срца, да [вас] разгори љубављу према Богу, да би успели да стекнете сва она знања у својој школи и она знања која су на спасење ваше душе, а све то уз помоћ ваших вероучитеља. Дужан сам да поменем шта је то и ко је то вероучитељ. То би требало сви да знамо. Вероучитељ, сâма реч нам каже, је онај који нас учи о Вери. А какав то вероучитељ треба да буде? Школа и учионица није богослужбено место, али је зато [то] наша црква, а у школи, у учионици узрастамо и учимо се оним основама наше Вере. Сâм Христос послао је Своје Апостоле и Ученике на проповед и рекао: Идите, научите све народе, крстећи их у Име Оца и Сина и Светога Духа. (Мт. 28,19) Тако и наша Света Црква шаље нас [свештенике] и вероучитеље на мисију јер не можемо рећи само да је вероучитељ, или та служба коју врши, (да је то) само обични посао и рутина коју треба да обави. Вероучитељ треба да са свом љубављу према ученицима, према колективу самом, да предаје деци основе Вере и учење по Вери (Веронауку), да стекне поверење код деце јер са поверењем се стиче  пријатељство. Исто тако, Апостоли, када су пришли Христу, (они) нису Христа познавали, али чули су Његову Живу реч, чули су да је Он другачији и пришли су Му са поверењем. Тако исто и ученици треба према свом вероучитељу да прилазе са поверењем, а вероучитељ је дужан да својим примером показује деци своју веру јер једино тако може истински да приведе ученике правој Вери и да их научи основе Вере. Христос, како смо чули у Светом Јеванђељу (Мк. 10,13-16), каже  [да] ко није [као мало дете] и ко се не понизи као ова деца, не може стећи Царство небеско. Тешко оном, и велика несрећа, ко саблазни друге, а поготову ко саблазни ову нашу дечицу, ове наше ученике. Значи, вероучитељ је дужан својим примером, примером своје вере, да показује све оно знање и да учи своје ђаке и своје ученике, а наравно, они ће даље кроз породицу и кроз своју Свету Цркву да се усавршавају у Господу. Нека вам је срећан и Богом благословен почетак нове школске године.“

Након беседе им је раздао нафору, а затим су ђаци целивали Свети крст и јереј Милош Пешић их је кропио освећеном водом.

Аутор чланка:
инж. Стојан М. Оморац, појац