Вековни обичаји народног сабрања М О Б А

Кроз векове се у Српском народу људска доброта показивала у помагању другима у обављању великих послова. Такво милосрдно даривање рада народ је назвао “МОБА”. Овај повод народног сабрања временом се готово изгубио.

Мобе су најчешће биле организоване, али су се догађале и спонтано и то приликом зидања кућа или великих радова у пољу.  Од почетка градње храма Светих Козме и Дамјана у Кикинди васкрсава овај племенити мотив народног сабрања. Свештенство храма свесно значаја градње живе Цркве Христове, кроз лични пример, подстиче и упућује верујући народ да помажу једни другима.  Велики је број послова које је народ Кикинде, спонтано кроз милосрдну мобу даривао својој Цркви. На пољанчету другог фртаља за једва деценију, вољом Господа а трудом свештенства и благочестивог народа Српског, израстао је највећи храм Северног Баната. На самом храму, а потом и на читавом комплеку око храма, укључујући и објекат од седамдесет квадрата, радило је помажући мајсторима и педесетак верника. Није било суботе, када се, после Свете литургије, у радним оделима није посла латила народна бригада. На челу народног радничког строја увек су са ашовом, лопатом или грађевинским колицима, били млади свештеници поменуте Свете цркве.

“Баш смо данас радосни што нам је тако лепо испао темељ, а шта ћемо следећег викенда оче Бобане” – најчешће су коментарисали учесници мобе.

Ових дана свештенство и благоверни народ приводе крају изградњу преко потребне сале од 140 квадрата. У овом квалитетно урађеном и лепом објекту, након завршетка, одржаваће се духовна предавања као и традицонални камп православне деце и омладине, а користиће се и за друге потребе православног народа ове Црквене општине.

Зоран Белош