Епископ банатски г. Никанор, на Јањском сабору у Епархији бихаћко-петровачкој

Као и протеклих година, почевши од 1991. године када је основан Јањски сабор, и ове године традиционално у Недељу Свих Светих, 15. јуна одржан је Јањски сабор код манастира Глоговца у Јању код Шипова. У суботу, уочи Сабора у порти манастира одржан је концерт Етно-групе Траг из Лакташа, гдје су вјерници и поклоници манастира чули традиционалне српске пјесме из Босне, Србије а нарочито са Косова.

У недељу, пред почетак Свете Архијерејске Литургије, Њихова Преосвештенства Епископ банатски г. Никанор, Епископ зворничко-тузлански г. Хризостом, новоизабрани Епископ славонски г. Јован и Епископ бихаћко-петровачки г. Атанасије осветили су ново звоно, које је донирао кум манастира Глоговца Младен Милановић из Мркоњић Града.

На Божанској Литургији је началствовао Епископ банатски г. Никанор, који је на крају Литургије, после ломљења славског колача и освећења кољива одржао пригодну бесједу. По благослову Епископа Атанасија, настојатељ манастира Клисине високопреподобни игуман Василије, поделио је вернима иконе преноса моштију Светог аве Јустина Ћелијког и тако су спојена та два духовна догађаја – пренос моштију Светог аве Јустина и Јањски сабор у једну радост.

После Свете Архијерејске Литургије приређен је богат и импресиван културно-умјетнички програм који су извели чланови Завичајног удружења Јањана, које у себи окупља Јањане са свих простора Србије и Републике Српске.

После умјетничког дела сабора приређен је свечани ручак за званице и присутни народ. Велики добротвор манастира Глоговца г. Милан Марјанац, човјек пореклом из Јања, који живи и ради у Новом Саду, о своме трошку организовао је ручак за више стотина поклоника јањске светиње, док су високе званице угостили игуман манастира Глоговaц отац Теофил и начелник Општине Шипово г. Милорад Ћирко.

Под свечаним шатором, где је седело преко 250 угледних званица, Епископ Атанасије је одржао поздравни говор, у којем се захвалио гостујућим Епископима, банатском Никанору, зворничко-тузланском Хризостому, новоизабраном славонском Јовану, представницима Влада Републике Србије г. Милети Радојевићу, Републике Српске г. Драгану Давидовићу, припадницима Војске Републике Српске у саставу ОС БиХ Генералима: г. Мирку Тепшићу, г. Радовану Илићу, г. Гојку Кнежевићу, г. Рајку Кнежевић, затим начелницима општина, Шипова г. Милораду Ћирку, Приједора г. Марку Павићу, Петровца – Дринића г. Драги Ковачевићу, Општине Крупа на Уни г. Гојку Кличковићу, Општине Босанско Грахово г. Урошу Макићу, куму манастира Глоговца г. Младену Милановићу из Мркоњић Града и г. Милану Марјанцу.

Поред високих званица сабору су присуствовали и велики број директора јавних и приватних предузећа и установа са подручја општине Шипово.

После Епископа Атанасија и Начелника Општине Шипово Милорада Ћирка говорили су Директор Управе за сарадњу с црквама и вјерким заједницама Владе Србије Милета Радојевић, Директор Секретеријата за вјере Републике Српске Драган Давидовић, затим бесједили Епископ банатски Никанор, Епископ зворничко-тузлански Хризостом, новоизабрани Епископ славонски Јован, восокодостојни архимандрит Сергије, новоизабрани Епископ средњоевропски, и Генерал Мирко Тепшић из Заједничког штаба МО и ОС БиХ.

Епископ Атанасије је у знак сећања на овај сабор присутним епископима и другим гостима који су дошли из далека поклонио узорке традиционалне народне рукотворине – крајишке пртене торбе, са домаћим даровима у њима а свима осталима по примерак своје књиге „Духовни дародавци Призренске богословије“, која садржи и духовне животне поуке Свјатијејшег Патријарха Павла, четвероструког учесника Јањских сабора и осведоченог пријатеља и молитвеника за овај народ.

Јањски сабор је завршен тек у касним вечерњим часовима.

Свештеник Здравко Богојевић  

Извор: Епархија бихаћко-петровачка