Васкрс у Успенском храму у Панчеву

Васкрс у Успенском храму у Панчеву

 

 

 

 

 

 

“У јеврејском језику, реч ПАСХА значи пролазак, прелазак и избављење. Јеврејски празник Пасха био је успомена на пролазак Анђелâ мимо домова јеврејских, и на избављење Јевреја из ропства фараоновог. Наша, хришћанска Пасха (тј. Ускрс) превођење је – крсном смрћу Христовом, и Васкрсењем Његовим – из смрти у вечни живот, од земље на небо – у Царство Небеско.” (Светачник, том други, стр. 677)

“Господ је васкрсао из мртвих рано ујутро, у први недељни дан. Том приликом, био је у Гробу страшан земљотрес, и Анђео Господњи сишао је с неба, и одвалио камен на улазу у Гроб, а стражари – уплашени свим тим – попадали су као мртви. Само што је било почело да се расвиће, Марија Магдалина, и неколико других жена – Марија Клеопова, Саломија, и Јована – пошле су, са благоуханим мирисима Гробу Господњем, да помажу тело Христово. Кад су пришче Гробу, нису у њему нашле тело Исусово, него су – од Анђела – примиле вест о Васкрсењу Господњем, и одмах су пожуриле да о томе известе Ученике Његове. Марија Магдалина, која је остала крај Гроба, удостојила се да прва од њих види Васкрслог Господа. После тога, Он се јавио и осталим Женама-мироносицама, које су одлазиле од Гроба. У Светом Писму нигде се јасно не каже да је и Пресвета Богородица видела Васкрслог Господа. Али, предање и црквене песме (и нарочито Св. Григорије Палама) саопштавају да је Христос – по Свом Васкрсењу – пре свих, обрадовао Својим јављањем Матер Своју.” (исто)

У Велику Суботу је одложена богослужбена књига “Посни триод”, из које су се појале песме током Великог поста (припремних седмица, Свете Четрдесетнице и Страсне седмице), и узима се “Цветни триод”, који се још зове “Пентикостар” јер садржи службе за дане Педесетнице (гр. Пентикост), почев од првог дана Васкрса, до Недеље Свих Светих, а “показује божанско Васкрсење и прослављање Господње, и духовно весеље Црве због тога.” “Цветни триод је стваран од 5. до 14. века, с тим што су му прве облике дали Свети Јован Дамаскин и Јосиф Студит, Архиепископ солунски (+830).” (исто, стр. 653)

Једна од Пасхалних стихира које се поју, у преводу на савремени српски језик, поучава нас љубави, а гласи овако: “Свану нам дивна Пасха, Пасха, Господња Пасха, најчаснија Пасха. Загрлимо један другога са радошћу јер је Пасха. О, Пасхо, избављење од жалости, јер данас Христос засија из гроба као из дворца, испуни жене радошћу говорећи: проповедајте (реците) Апостолима.”

У поноћ између 7. и 8. априла 2018. године, погасила су се светла у Светом храму Успења Пресвете Богородице у Панчеву, и кренула је Васкршња литија, предвођена свим свештеницима који су носили упаљене свеће, и ђаконом, праћени мноштвом народа. У појање песме “Воскресеније Твоје”, ишло се улицама Димитрија Туцовића, Генерала Петра Арачића, преко Трга Слободе, улицама Војводе Радомира Путника, Војводе Живојина Мишића, преко Трга Краља Петра Првог, улицама Бранка Радичевића и Свезозара Милетића. Јутрење је почело испред затворених врата храма, а настављено свечаним уласком свештенства и народа. Старешина храм, Високопречасни протојереј-ставрофор Радослав Милановић, прочитао је Васкршње слово Светог Јована Златоуста.

Јутрење је служио протонамесник Слађан Тубић, уз учешће ђакона мр Мирка Петровића,  а појали су протојереј-ставрофор Стеван Урошев, и вероучитељи Владимир Козић и Стефан Симић.

Прва (поноћна) Света Литургија у храму Успења Пресвете Богородице у Панчеву,  саборно је служена након што је верни народ целивао Крст, Јеванђеље и Икону Васкрсења. Началствовао је протонамесник Слађан Тубић, саслуживали јереји Душан Грујић и Милош Пешић, а појали поменути вероучитељи и Стојан Оморац. Уместо беседе, као и у свим храмовима, прочитана је Васкршња посланица Његове Светости Господина Иринеја, Патријарха српског и осталих Архијерејâ наше Цркве. Велики број верника се причестио, из два Путира, а после Литургије су, уз раздавање нафоре, дељена црвена јаја – символ Васкрса.

У поноћ су служене Свете Литургије и у храму Преображења Господњег у Панчеву и у храму Светих Архангела Српског Православног манастира Војловица код Панчева.

Друга Света Литургија у храму Успења Пресвете Богородице у Панчеву, саборно је служена на Васкрс у 9:30 часова. Началстовао је Високопречасни протојереј-ставрофор Стеван Урошев, саслуживали протојереји-ставрофори Радослав Милановић и Радослав Радмановић, и ђакон мр Мирко Петровић, а појало је Панчевачко српско црквено певачко друштво, којим је дириговала госпођа мр Вера Царина.

Свете Литургије су служене и у осталим панчевачким храмовима: Преображења Господњег у насељу Горњи град, Светог Саве у насељу Младост, Светог Великомученика Георгија на Православном гробљу и Светог цара Константина и царице Јелене у насељу Кудељарски насип.

Дечији хор Панчевачког српског црквеног певачког друштва, којим је дириговала госпођа Борјана Стражмештеров, учествовао је на Светој Литургији у храму Светог Оца Николаја у Омољици.

Другог дана Васкрса, Света Литургија у храму Успења Пресвете Богородице у Панчеву, такође је саборно служена. И у Литургији и у Литији око храма су учествовали сви свештениници и ђакон, хористи и верници.

Христос васкрсе из мртвих! Ваистину васкрсе!

Аутор чланка:

инж. Стојан М. Оморац, појац