Светли – Васкрсни уторак у Успенском храму у Панчеву

Светли – Васкрсни уторак у Успенском храму у Панчеву

Трећи дан Васкрсења Христова је торжествено прослављен Светом Архијерејском Литургијом у храму Успења Пресвете Богородице у Панчеву. Дан који створи Господ да се радујемо у њему незалазном светлошћу Васкрсења Христовог и да будемо учесници Божије победе може се једино светом Литургијом најбоље доживети. Стога се Празник над празницима литургијски прославља током целе Светле недеље.

Трећи дан Васкрса – Светли уторак посвећен је чудесном јављању Васкрслог Господа двојици ученика на путу за Емаус, светом Луки и Клеопи. Ову јеванђелску повест нам доноси Лукино Јеванђеље. Наиме, двојица ученика после Христовог страдања нису знали да је Господ васкрсао и нису га препознали када им се Он придружио на путу за Емаус. Путем им је тајанствени странац разјаснио шта је у Светом Писму о њему писано и да је требало да Он пострада и васкрсне. Док им је објашњавао Писмо њима је горело срце од радост. Међутим, тек када су стигавши у село и седећи са Њим за трпезом примили из Његових руку Свети хлеб тада су препознали Васкрслог Спаситеља. Овај догађај показује да се у Светој Литургији најочитије открива Тајна Васкрсења и светли уторак нас на то подсећа.

Свету Литургију је служио Епископ банатски Господин Никанор уз саслужење свештеника светоуспенског храма: протојереја – ставрофора Стевана Урошева, Радослава Милановића – старешине храма и Радослава Радмановића, архијерејског намесника, протонамесника Слађана Тубића и јереја Душана Грујића и Милоша Пешића и протођакона Игора Станковића и ђакона Мирка Петровића.

Проповедник на Литургији о. Стеван Урошев је подсетио у беседи на сва јављања Васкрслог Господа својим ученицима која нам Јеванђеља доносе. На крају Литургије Владика Никанор је поучио народ о Тајни Васкрсења Христовог као победе васцелог људског рода и верном народу поделио васкршња јаја на Благослов.

Ђакон мр Мирко Петровић