У Манастиру Војловица прослављен дан Светог Николаја Охридског и Жичког Светом Архијерејском Литургијом

У Манастиру Војловица надомак Панчева, у среду 3. маја 2023.године торжествено је прослављен празник Светог Николаја Охридског и Жичког. У овом Манастиру Свети Владика Николај је провео своје последње дане у отаџбини пре него што је од стране окупатора у Другом светском рату одведен у злогласни логор Дахау. Стога је култ Светога Николаја у овом Манастиру врло рано заживео. Народ Светосавски се сабира сваке године на Сабор 3. маја како би прославио „Златоустог проповедника Васкрслога Христа“ и затражио посредничке молитве од свенародног Пастира.

Свету Архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ банатски Господин Никанор уз саслужење свештенослужитеља: протојереја – ставрофора Радослава Радмановића, архијерејског намесника Панчевачког, оца Мојсија настојатеља Скита Светих Четрдесет Севастијиских Мученика у Гају, оца Теодора настојатеља Манастира Војловице, оца Георгија, јеромонаха из Манастира Средиште, протонамесника Бранка Божића из Панчева и јереја Недељка Санчанина из Старчева, који је произнео беседу и ђакона Његоша Благојевића и Велимира Лукића из Вршца. Празничну службу својим појањем украсиле су монахиње из Манастира Хајдучице. Кум Славе Господин Марио Мујан из Панчева је са својом породицом принео Славски Колач и жито. 

На навечерје празника служена је вечерња са петохлебницом а оцу Теодору настојатељу манастира Војловица, саслуживали су протојереј Бојан Кошанин и протонамесник Владимир Петковић из Панчева уз присуство бројног народа.

 У наставку вечери уприличен је пригодан духовно културно уметнички програм уз учешће:- КУД Неолит из Старчева са Фолклорним наступом одраслих и деце,- Протиница Виолета Сандић и брат Никола Сандић из Вршца са песмом посвећеној св. владики Николају- брат Алекса Милетић из Старчеваса мелодијом изведеној на фрули- сестра Миром са Богомољачким песмама

Читани су делови из књиге Војловички стослов коју је свети владика Николај написао боравећи у манастиру ВојловицаА коју је манастир Војловица одштампао у новом издању.

Сви присутни су разишли надахнути речју светог владике Николаја и са жељом да ових   скупова буде више у славу Божију и његових светих.