НЕДЕЉА МИРОНОСИЦА У ПАНЧЕВУ

У трећу недељу по Пасхи Света Црква празнује сведоке погребења Господа нашега Исуса Христа – Јосифа из Ариматеје и међу фарисејима праведног јудејског кнеза Никодима, али и прве сведоке Васкрсења Његовог – Свете жене Мироносице, по којима се ова недеља и назива Недеља Мироносица.

Свети Јосиф из Ариматеје је био богат човек, члан Синедриона*, али потајни следбеник Христов. Са Никодимом је скинуо тело Христово са Крста и положио у своју (нову) гробницу, због чега су га Јевреји утамничили. Будући касније пуштен, али протеран из отаџбине, проповедао је Јеванђеље по свету све до Енглеске, где се упокојио.

Свети Никодим, такође потајни следбеник Христов који му је долазио ноћу, био је исто члан Синедриона, који је једном приликом осујетио одлуку против Христа рекавши фарисејима: „Еда ли Закон наш суди човеку докле га најпре не саслуша и дозна шта чини?“ (Јн. 7,51)

„Док су ишле на гроб Твој, Спасе, Мироносице су биле у недоумици и говориле: Ко ће нам одвалити гробни камен? И погледавши видеше да камен беше одваљен. Појави Анђела у хаљини се зачудише. Савладане пак страхом помислише да побегну и младић им узвикну: Не бојте се! Онај, Кога тражите, устаде. Дођите, видите место, где лежаше тело Исусово, па похитајте и јавите Ученицима: Спас васкрсе из гроба.“ (икос Празника)

Било је више Мироносица, али се по имену знају само ове:

Марија Магдалина, из које је Христос изгнао седам злих духова. После Вазнесења Христовог отишла је у Рим да јави императору Тиберију о Христу Спаситељу, Кога су Пилат и првосвештеници осудили на смрт. Упокојила се у Ефесу и сахранио ју је Свети Јован Богослов.

Саломија, кћи Светог Јосифа Обручника удата за Заведеја и мајка Светих Апостола Јакова и Јована Богослова.

Јована, жена Хузина, који беше градитељ и надзорник двора цара Ирода.

Марија, сестра Светог Лазара Четвородневног.

Марта, друга сестра Светог Лазара Четвородневног.

Марија Клеопина.

Сузана.

Његово Преосвештенство Епископ банатски Г. Никанор служио је Свету Архијерејску Литургију у Недељу Мироносица, 30. априла 2023. године у Панчеву у привременом храму, будући да је храм Светих жена Мироносица у почетној фази изградње. Саслуживали су Архијерејски намесник панчевачки протојереј-ставрофор Радослав Радмановић, његов заменик протонамесник Бранко Божић, Архијерејски намесник житиштански протонамесник Карађорђе Трифуновић, парох панчевачки јереј Велимир Бирманац и ђакони из Вршца Ненад Тривуновић и Велимир Лукић. Појали су јереји Рајко Вулин, парох при храму Успења Пресвете Богородице у Панчеву и Милан Лазић, парох у Павлишу код Вршца, који је читао и Апостол.

О Празнику је беседио јереј Велимир Бирманац, парох при храму Преображења Господњег у Панчеву.

По заамвоној молитви је благосиљано Славско жито и пререзан Славски колач. Кум је ове године био градоначелник града Панчева господин Александар Стевановић.Кумство за следећу годину преузео је Драган Павловић из Војловице.

Након Литургије Владика Никанор је одржао Архипастирско слово, а по раздавању нафоре верници су послужени у порти у којој је била припремљена трпеза љубави.

Аутор чланка:

појац Стојан М. Оморац, инж. ел.

Напомена:

*Синедрион је била скупштина, главни или врховни савет Јевреја. Сачињавало га је 70 чланова (свештеника, првосвештеника, фарисеја и садукеја). Могли су донети и смртну пресуду, али у новозаветно доба нису је могли извршити без сагласности Римљана.