Света тајна Јелеосвећења у Јабуци поред Панчева

На празник Цвети у недељу 9. априла 2023. године, служена је Света тајна Јелеосвећења у цркви Светог Илије у Јабуци . Началствовао је протојереј Новица Тодоровић уз саслужење протојереја Спасоја Милошевића и Бојана Кошанина, протонамесника Бојана Гавриловића и Владимира Петковића и јереја Живана Митровића и Жељка Младеновића.

Велики бој окупљеног верног народа из Јабуке Панчева и околних места окупио се на молитви.

Старшина храм  отац Живан Митровић  припремио је трпезу љубави за свештенство.

У Светој тајни јелеосвећења Бог Дух Свети, силази у помоћ када се живот човечији нађе у великој невољи и опасности од болести и немоћи. Окрепљује, снажи и лечи болесника. Циљ ове Свете тајне је опраштање грехова и повратак здравља оболелог. „Потом га нађе Исус у храму и рече му: Ето постао си здрав, више не гријеши, да ти се што горе не догоди“. (Јн. 5, 14). Ова Света тајна је установљена и у живот Цркве уведена од стране Светих Апостола. „И демоне изгоњаху и помазиваху уљем многе болеснике, и исцељиваху“. (Мк. 6, 13)

Света тајна јелеосвећења састоји се из молитава свештеника и помазивања болесника освећеним уљем, кроз које делује Божија благодат за оздрављење болесника, a болест овде подразумева обољење душе или тела.

Божија благодат у овој Светој тајни лечи тело од његове немоћи и чисти душу од њених грехова – тако учини царско свештенство да та Божја благодат сиђе на народ, да је у срце прими и са собом у дом свој понесе.