Свечана академија поводом 180 година Панчевачког српског црквеног певачког друштва

Свечана академија поводом 180 година Панчевачког српског црквеног певачког друштва

 

 

 

 

 

 

Дана 6. марта 2019, у пуној дворани Културног центра Панчева, одржана је Свечана академија поводом 180 година непрекидног деловања Панчевачког српског црквеног певачког друштва. Овом Академијом је на достојан начин завршена јубиларна година најстаријег хора у српском народу.

Почетак је обележен изведбом молитве „Оче наш“, коју је аутор Душан Максимовић посветио дугогодишњем диригенту Друштва Димитрију Стефановићу. Реч је потом узео председник Друштва, Срђан Миковић, поздравивши све присутне, а посебно представнике Српске православне цркве на челу са Његовим преосвештенством Eпископом банатским г. Никанором, као и изасланика Министра културе и информисања господина Драгана Хамовића и Канцеларије за сарадњу са црквама и верским заједницама др Марка Николића. У свом обраћању, председник Друштва је све присутне подсетио на дугу и богату историју ПСЦПД, на успешна раздобља али и на времена тешкоћа. Нарочито су истакнута догађања у јубиларној години на измаку, концерти, изложбе, награде и признања у земљи и у иностранству. Такође је подсетио на активности Дечијег хора и Подмлатка ПСЦПД, који су у јубиларној години славили своје петнаестогодишње постојање.

Председник Друштва је затим уручио Грамате, као знак највишег признања оним појединцима и организацијама које су имале најзначајнију улогу у новијој историји Хора: Eпископу банатском г. Никанору, градоначелнику Саши Павлову коју је у име градоначелника примио већник за културу Немања Ротар, као и академику Димитрију Стефановићу, вишедеценијском диригенту и појединцу заслужном за очување Друштва у другој половини 20. века. Публици се обратило Његово преосвештенство, краћим говором одајући признање Друштву и његовом континуитету. Изузетно надахнут, поетски говор одржао је и изасланик Министра културе и информисања, господин Драган Хамовић.

Хор је потом, под руководством хоровође Вере Царине, отпевао низ композиција које упечатљиво осликавају савремено православно хорско стваралаштво: „Богородице дјево“ епископа Илариона Алфејева, „Во царствии Твојем“ игуманије Ијулијаније Денисове (по Рахмањинову), „Љуби ближњега свога“ Мирољуба Аранђеловића Расинског (са соло сопраном Елеонором Тадић), а затим и Мокрањчеву интерпретацију две српске песме из 16. века: „И кличе девојка“ и „Када ми се Радосаве“.

Присутнима се затим обратила др Даница Петровић, професор Академије уметности у Новом Саду и дугогодишњи директор Музиколошког института САНУ. Својом беседом она је истакла велику улогу коју је Друштво имало и има и у данашњици, што у култури што у историји српске музике.

Пред публику су тада изашли најмлађи чланови хора: припадници Подмлатка ПСЦПД, као и Дечјег хора. Они су под руководством Борјане Стражмештеров отпевали следеће композиције: „Славите Господа (135. псалам)“ српски напев, „Буди имја Господње“ Ст. Ст. Мокрањца (Подмладак), „Богородица у срцима“ композитора Ведране Дабовић и „Слава Богу на висини (хор анђела)“ композитора Вере Миланковић (Дечији хор и Подмладак).

Свечана академија је завршена Мотом Панчевачког српског црквеног певачког друштва, који сажима све деценије трајања: „Певам Богу своме докле постојим“, у изведби сва три састава Панчевачког српског црквеног певачког друштва.

Програм је водила драмска уметница Наташа Балог.

Дамир Прашникар

ПСЦПД

 

Aутор фотографијa Александар Стојковић