НА ПОДРУЧЈУ ОПШТИНE АЛИБУНАР СВЕЧАНО ОБЕЛЕЖЕН СВЕТИ САВА

НА ПОДРУЧЈУ ОПШТИНE АЛИБУНАР СВЕЧАНО ОБЕЛЕЖЕН СВЕТИ САВА

 

 

 

 

 

 

Савин дан традиционално је обележен у црквама и школама. Леп пример слоге и заједништва забележили смо у Алибунару, где су чин обележавања Савин дана  скупа обавили свештеник српске православне цркве и сестринске румунске православне цркве. Свету  литургију  служили су протојереј ставрофор  Борко Лукић и свештеник румунске православне цркве Петар Маран,  кума славе била је Ивана  Стефановић. Пригодан рецитал ученика награђен је поклон пакетићима.

Програм је настављен беседама духовника, освећењем и резањем славског колача и дељењем переца.

Малишани су из црквених храмова понели переце и пакетиће.

У  истој општини и грађани су свечано обележили  дан посвећен Српском духовнику и просветитељу Светом Сави.У основним школама одржане су светосавске приредбе на којима су ученици и њихови наставници пригодним програмом, Светосавском химном, песмом и рецитацијама подсетили на Првог Српског  просветитеља.Изузетно свечано било је у Основној школи „Братство и јединство „у  Алибунару где је школски хор под руководством  наставника  Jонела Драгића извео Светосавску химну , а потом и ученици  песмом „Ко удара тако позно“ ,говорило се о животу, лику и делу Светог Саве.

У жижи  су  биле поруке директорке школе Оливере Дадић и  протојереја- ставрофора  Борка Лукића, којим су  указали на значај образовања, васпитања, моралне и духовне вредности којима младе треба учити. Школска слава слично је обележена и у другим школама  општине,у којима  су манифестације пратиле и ликовне изложбе радова ученика посвећене лику Светог Саве.

Средња економска школа “Доситеј Обрадовић”у Алибунару такође је прославила школску славу, свештеници су обавили освећење и резање славског колача, док су професори, у току наставе, ученицима говорили о лику и делу великог просветитеља. Наредног дана у овој школи одржана је  и Светосавска академија на којој су ученици игром и рециталом представили лик и дело Светог Саве. 

 Изузетно свечано било је и у храмовима у Банатском Карловцу , Владимировцу, Добрици, Иланџи, Новом Козјаку и Селеушу.

            Ф. Косо