СЛАВА ПАНЧЕВАЧКОГ СРПСКОГ ЦРКВЕНОГ ПЕВАЧКОГ ДРУШТВА (2022)

Месеца децембрау4/17. дан Света Црква празнује спомен Свете Великомученице Варваре и Преподобног Јована Дамаскина, исповедника за Свете иконе, монаха манастира Преподобног Саве Освећеног код Јерусалима, познатог богослова и црквеног песника из VIII века.

„Свети Јован написао је каноне за разне празнике и дане црквене године, између којих је најлепши канон са стихирама на Пасху, свечана и слатка песма у којој је изражена радост са победе смрти и ада.“ (др Лазар Мирковић, Православна литургика, Београд 1995, стр. 247)

Панчевачко српско црквено певачко друштво (осн. 1838), које делује при храму Успења Пресвете Богородице у Панчеву, имаза свог заштитника и славу Друштва управо Преподобног Јована Дамаскина.У храму изнад десне певнице налази се икона Преподобног, рад банатског сликара, портретисте и иконописца Константина Данила (+1873).

Онавечерјуславе Друштва, 16. децембра 2022. године, Бденије је у Светоуспенском храму у Панчеву служио протонамесник Милош Пешић, а појали су јереј Рајко Вулин и појци Стојан Оморац, Обрен Тутњевић и Димитрије Проданов.

Високопречасни протојереј-ставрофор Радослав Радмановић, уз учешће братства храма, преломио је славски колач са овогодишњим кумовима господином Милошем Петронијевићем и госпођом Миленом Михајлов.

Подмладак је са Великим хором отпевао тропар Светом Јовану Дамаскину. Дечији хор је након протине беседе отпевао две духовне песме: „Господе Боже мој“ и „Ко Светом Николају служи“.

Славску трпезу у просторијама Друштва је благосиљао протонамесник Милош Пешић. Чланови хора су се потрудили да свако по нешто сâм припреми с љубављу за заједничку трпезу и госте.

Аутор чланка:
појац Стојан М. Оморац, инж. ел.