ИЗЛОЖБА ПОСНИХ ЈЕЛА ,,МОЈА ПОСНА ТРПЕЗА“

У недељу 25. децембра Српска православна Црквена  општина при Храму Светих Козме и Дамјана у Кикинди, обележила је праник Материце. Материце су  највећи хришћански празник мајки и жена и као што знамо украшен је лепим обичајима и тако је у складу са тим у светосавској сали Храма Светих козме и Дамјана одржана пригодна свечаност.

Организована је изложба посних јела „Моја посна трпеза“, на којој је учествовао велики број верног народа. Домаћице су спремале посна јела и показале да уз велику количину љубави посна трпеза може бити богата и бојама и укусима.

 На почетку свечаности отац Бобан Петровић је отворио изложбу и обратио се присутнима указајући на велики значај овог празника код православних хришћана. А да сви они лепи обичаји који иду уз овај празник не смеју бити заборављени код нашег народа јер они су део нашег православног идентитета. Овакве свечаности и јесу начин да се ови наши предивни обичаји очувају и опстану. Поред оца Бобана Петровића, присутнима су се обратили и отац Миладин Спасојевић, отац Мирослав Бубало и отац Слободан Дивљаков. Сваки од њих је на свој начин окупљеном народу указао на значај овог празника и поста уопште.

Након њих се преистутнима још једном обратио отац Бобан Петровић, који се захвалио свим учесницима и поделио им пригодне поклоне, а посебно су награђени и похваљени три учесника, Госпођа Нада Турудија из Руског Села, Госпођа Борка Петровић из Кикинде и Господин Слободан Попов из Мокрина, који су направили највећи број посних јела. Отац Бобан је позвао окупљене да дегустирају храну,  а домаћице да окупљенима понуде јеле која су оне припремиле и да једни другима поделе рецепте и упутства за прављење ових предивних посних јела.

Српска православна Црквена  општина при Храму Светих Козме и Дамјана у Кикинди се још једном захваљује свим учесницима на изложби и онима који су учествовали у  организацији целокупне свечаности, са надом да ће овакво обележавање овог великог празника постати традиција.