Прослава Празника Покрова Пресвете Богородице у Кикинди

Прослава Празника Покрова Пресвете Богородице у Кикинди

 

 

 

 

 

 

Српска православна црквена општина у Кикинди обележила је Празник Покрова Пресвете Богородице, заштитнице Богомољачке заједнице при Храму Светих Козме и Дамјана у Кикинди.

Празник је 14. (1) октобра 2019. године, по новом календару, прослављен у Храму Светих Козме и Дамјана Светом Литургијом. Литургија је започела у 9. часова, уз саслужење више свештеника. Након Свете литургије освећен је славски колач и кољиво које је припремио кум славе брат Александар Сијачић.

Чланови Богомољачке заједница и овогодишњи кум славе с породицом, уприличили су и трпезу љубави за све присутне вернике. За време трајања трпезе љубави говорило се о историјату настанка и деловања Православног народног покрета, познатијег у народу као Богомољачког покрета, при Српској Православној Цркви. Присутни верници улепшали су ово сабрање певањем више духовних песама.

Истог дана Духовно вече почело је у 19. сати. Интересовање верника било је велико. Вече је било посвећено прослави Празника Покрова Пресвете Богородице, обележавању 800 година аутокефалности Српске Православне Цркве и успомени на блаженопочившег Патријарха српског Господина Павла од чије је смрти прошло десет година.

 Вече је започело молитвом „Оче наш“.

О Патријарху је беседио члан Академије наука Руске федерације професор доктор Славко Каравидић. Професор се дуго бавио проучавањем личности и дела патријарха Павла. Присутнима је говорио о лику и делима блаженопочившег Патријарха. Он се у својој беседи задржао на најзначајнијим догађајима из његовог животе и најдуже је беседио о записаним порукама из дела Патријарха, или дела која су написана о Патријарху Павлу.

Програм су својим певањем литургијских, духовних и народних песама улепшали: Женска певачка група АДЗМ (Академско друштво за неговање музике) „Гусле“, Дечији хор „Свети Николај Српски“, Женски хор „Свети Јосиф Темишварски“ и Мешовити хор АДЗМ „Гусле“, сви из Кикинде.

Старешина Храма Светих Козме и Дамјана у Кикинди, отац Бобан Петровић обратио се присутним верницима: истакао значај данашњег Празника, добијања аутокефалности Српске православне цркве и истакао значај блаженопочившег Патријарха Павла. Захвалио је свим учесницима у Програму, а посебно беседнику др Славку Каравидићу.

На самом крају програма било је задовољство чути здружено певање свих хорова: „Химне Светом Сави“ и „На многаја љета“.                                      

          Марија Танацков