Концерт поводом славе хора ,,Св. ЈОСИФА ТЕМИШВАРСКОГ“ при храму Св. Козме и Дамјана у Кикинди, 28. септембра 2019. године

Концерт поводом славе хора ,,Св. ЈОСИФА ТЕМИШВАРСКОГ“ при храму Св. Козме и Дамјана у Кикинди, 28. септембра 2019. године

 

 

 

 

 

 

 

У храму светих Козме и Дамјана у Кикинди, одржан је у суботу 28. септембра л. Г. концерт духовне хорске музике, поводом славе Хора св. Јосифа Темишварског уз учешће три хора.

У преподневном делу, после Литургије, одржана је свечаност резања Славског колача.

Водитељка програма концерта је била Даница Мандић, стручни руководилац кикиндског Хора.

За први Хор је наведено:

       ,,Српско певачко друштво „Сава Трлајић“ из Мола постоји од фебруара 2001. године. Са поносом носи име светитеља рођеног у Молу. У почетку је то била певачка група од пет чланова која је на недељним литургијама  појала у православном храму у Молу. Последње две године је мешовити хор прерастао у женски. Хор од почетка води Оливера Дивљак.

 Српско певачко друштво „Сава Трлајић“ је извело:

 1. Хвалите – Корнелије Станковић,
 2. Полијелеј – непознати аутор,
 3. Пресветаја, пречистаја – непознати аутор,
 4. Акатист Богородици – византијски напев.

У најави другога Хора је наведено:

 ,,Српско црквено певачко друштво ,,Вера” основано 2017. године при Храму Силаска Светог Духа на апостоле у Руми, на иницијативу старешине храма свештеника Душана Вишекруне. Превасходна улога хора је певање на богослужењима у матичном Храму, као и неговање српске духовне музике и духовне музике других православних народа.

            Концертну делатност хор Српског црквеног певачког друштва ,,Вера“ започео је учешћем на Фестивалу хорова у Сусеку 2018. године, а круна те делатности јесте први целовечерњи концерт, одржан у јуну ове године, поводом хорске славе Сви свети.

Уметнички руководилац хора је Јелена Раковић.

Српско црквено певачко друштво ,,Вера” је извело:

 1. Тропар Свим светима
 2. Молитву пролију – А. Касторскиј
 3. Херувимска песма – Старосимјоновска
 4. Миро и сузе – А. Бордак“.

За трећи Хор, домаћина, је наведено:

        ,,Женски црквени хор Свети Јосиф Темишварски је основан у септембру 2015. године. Разлог за оснивање хора је била жеља верника који редовно долазе на литургију, као и старешине Храма Светих Козме и Дамјана, оца Бобана Петровића, да се оснује хор који ће одговарати на литургији и другим службама у цркви.

 1. септембра 2016. год. женски хор узима име св. Јосифа Темишварског и овај дан прославља као своју крсну славу.

 Свети Јосиф је сматран светитељем и чудотворцем још за живота на земљи. Као митрополит, Свети Јосиф је развио широку пастирску делатност: путовао је по епархији, рукополагао свештенике, проповедао и поучавао. Код турских власти, чији је језик знао, заузимао се за своју паству и за хришћански народ.

       У спомен и славу свог духовног заштитника, женски хор ,,Свети Јосиф Темишварски“ већ четири године, певањем на светој литургији и свечаним концертом, на којем увек учествују и гости, црквени хорови из наше земље, обележава своју крсну славу. Хором од оснивања диригује Даница Мандић.

     Хор домаћина је извео следеће композиције:

 1. ,,Благослови душе моја Господа“ – 103. псалам, по запису митрополита Дамаскина, за хор приредио Урош Лалицки, српски напев (карловачки),
 2. Чиста Дјево Владичице – (Радујсе невесто неневестна), по напеву Вааламских монаха,
 3. Господи возвах – глас шести, одломак, по запису Стевана Стојановића Мокрањца, за хор приредио Никола Ресановић, српски напев (карловачки)“

1

Женски хор св Јосиф Темишварски при храму светих Козме и Дамјана у Кикинди 28. септ. 2019. л. Г.

 

2

Хор из Мола

 

3

Хор из Руме

 

 

Untitled

Даница Мандић         Бобан Петровић, старешина Храма и Даница Мандић, диригент

 

4

Свештенство и присутни

На крају концерта, старешина Храма, прота Бобан Петровић, је благодарио учесницима и присутнима.

Приредили:

Даница Мандић,

Драгољуб П. Бадрљица, професор и

Милош Бобић (фотографије)