Празник Светих Апостола Петра и Павла у Кеверишу

Празник Светих Апостола Петра и Павла,молитвено је прослављен у Кеверишу,атару села Павлиш,у близини Вршца.Свету Литургију у цркви Светог оца Николаја служио је архијерејски намесник вршачки протојереј Радомир Сандић,након чега је одслужио парастос пострадалим српским добровољцима у бици за одбрану Вршца на Петровдан 1848 г.

Свето – Николајевска кеверишка црква пострадала је на Петровдан 1848.гедине, године почетка Српске револуције на овим просторима, такође и године рађања Српске Војводине. Као таква значајна је за српску историју и српску цркву уопште. Пострадала је у бици које је у тој револуцији била прва слободарска искра и као таква забележена је у историју српског народа и народа Европе. Неколико дана пре Петровдана, мађарска војска ушла је у оближњи Влајковац и починила свирепи покољ, подстакнути овим злоделом, српски добровољци из Шумадије и Босне који су се окупили у Алибунару, баш на свети дан Петровдан кренули су, вођени мајором Тадићем, да ослободе град Вршац од непријатеља Мађара. Бивају заустављени на кеверишком пољу где је вођена љута битка. Срби су губили ту битку, јер су били скромнији у броју и оружју, и приликом повлачења, нашли уточиште у кеверишком храму. Ту су их Мађари пронашли и искасапили а цркву до темеља порушили.


О Васкрсу 2018.године након тачно 170 година од страдања, неколицина верника на челу са почившем јерејем Владимиром Божовићем окупила се на месту где је некада била црква, да мало уреди тај простор који је зарастао у шибље и дивљу шљиву. Том приликом открили су се и камени темељи старог храма што их је навело на идеју да се храм обнови.Са благословом његовог Преосвештенства епископа банатског господина Никанора,обнова је почела,и сада,након четири године , храм је у фази завршних радова.