Постриг у малу схиму у манастиру Свете Тројице у Кикинди

Постриг у малу схиму у манастиру Свете Тројице у Кикинди

 

 

 

 

 

 

‒ Сестро, како ти је име?

‒ Грешна Магдалина.

‒ Спасавај се у анђелском чину!

            Овако се поздрависмо са малосхимном монахињом на вече њеног монашења.

            А, век проводи у манастиру. Године 1972, коју већ тешко памтимо, у свету обитељ сестара у Месићу, у свет одрицања, сиротовања и послушања улази Јока Митрић. Кад је питасмо за име на крштењу, каже да не зна, да је та давно умрла. У Месићу је дочекује и прима игуманија Теодора (Милошевић); ‒ Света душа ‒ вели сестра Магдалина. После пет година послушништва, кад су је испитали, и она саму себе, је ли за живот манастирски, у расу ју је замонашио блажене успомене епископ банатски Висарион Костић.

            У манастиру Свете Тројице у Кикинди сестра Магдалина своје монашко трагање за Богом наставља од 1987. године. Ту је и упознасмо. Молитва, прислуживање у храму, рад. Тако до данас.

            На дан Свете Марије Египћанке, 14. априла ове године Господње, 2019, кад се време испунило, сестра наша Магдалина је положила монашке завете успевши се на више степенице подвига – замонашена је у чин мале схиме, малог анђелског образа. Монашење је обавио епископ банатски гг. Никанор (Богуновић), уз саслуживање архимандрита Нектарија (Татарина), игумана манастира Средиште, својих ђакона, и у присуству кикиндског свештенства, сестара из манастира Јазак, сестара из манастира Месић, сестара из манастира Хајдучице и верујућег народа. Као духовна мајка, мати Параскева, игуманија јазачка,  монашењу у мандију привела је сестру Магдалину.

            Владичанске су речи те вечери пострижници, али и свима, да је помоћ Божија свакоме и свагда потребна. Јер, ето, они који се света одрекну, већма се на Бога ослањају.

Одабра Бог слабо да посрами јако, а ти, сестро, помени у молитви све нас који целивасмо крст у твојој руци, дарован ти као штит вере и залог спасења.

Тихомир Гајски