Архијерејска Литургија на Велики четвртак у Панчеву и боравак честице Хитона Господњег

Архијерејска Литургија на Велики четвртак у Панчеву и боравак честице Хитона Господњег

 

 

 

 

 

Велки четвртак је дан када Црква светкује установљење Свете Тајне Причешћа. На Тајној Вечери Христос нам је оставио, као спомен свог спасоносног страдања – спасоносне Тајне и заповедио Цркви да ово чини у Његов спомен. Стога, после Тајне Вечера Црква је одувек Светом Чашом и Светим Хлебом смрт и васкрсење Господње исповедала. Сваке године ови свети празници подсећају нас на Христова дела и дају нам могућност да светотајински  учествујемо у њима.

Верници града Панчева и Светоуспенског храма имали су велики Благослов на Велики Четвртак. Од Великог уторка у храму борави Ковчег са честицом Хитона Господњег, велика светиња са честицом одежде коју је носио сам Господ Исус Христос. Благословом сестринске Руске Православне Цркве ова светиња је боравила и у другим градовима Банатске епархије, а баш у дане Страсне седмице закључно са Великим петком Хитон Господњи изложен у Богородичином храму у Панчеву је освећивао и укрепљивао реке верника који су са молитвом приступали.

Још једна радост уприличена је на Велики четвртак у Светоуспенском храму: Његово Преосвештенство Епископ банатски Г. Никанор је служио  Свету Литургију Светог Василија Великог уз саслужење дванаесторице свештеника из Панчева и околних места. Епископу су саслуживали протојереји–ставрофори: Радослав Милановић, старешина Светоуспенског храма, Радослав Радмановић, архијерејски намесник панчевачки, протојереји: Стојче Цветковић, старешина Храма Преображења Господњег у Панчеву и Бојан Кошанин парох панчевачки, протонамесници: Милун Павловић, парох панчевачки при насељу„Стрелиште“ и Слађан Тубић, парох панчевачки, јереји: Срђан Шарић, парох из Омољице, Душан Грујић, Милош Пешић, Милош Ранисављевић, Мирко Петровић и Рајко Вулин, пароси панчевачки. На литургији је беседио Јереј Душан Грујић. На крају Свете Литургије се Владика банатски Г. Никанор обратио беседом верном народу и истакао значај ових светих дана Страсне недеље који су нам дати на освећење и изграђивање вере и припремање за сусрет са Васкрслим Христом. Такође, Владика Никанор је нагласио посебну прилику да у Храму борави делић Хитона – одежде, коју је благоизволео на Своме телу носити и Своју Свету Крв на њу излити наш Спаситељ.

јереј мр Мирко Петровић