ПОСЕТА СВЕШТЕНИКА ИЗ РУСИЈЕ ПАНЧЕВУ

ПОСЕТА СВЕШТЕНИКА ИЗ РУСИЈЕ ПАНЧЕВУ

У Светом храму Успења Пресвете Богородице у Панчеву, 20. јула 2017. године, када Црква празнује спомен Преподобних Отаца Томе Малеина и Акакија, и Свете Великомученице Киријакије Никомидијске (код нас познате као Свете Недеље), Свету Литургију је служио Старешина храма Преображења Господњег у Панчеву протојереј Стојче Цветковић, саслуживао протојереј Владимир Мироненко са благословом Његовог Преосвештенства Епископа банатског Господина Никанора, а појали су чтец Душан Панајотовић и Стојан Оморац.

Протојереј Владимир Иванович Мироненко, свештенослужитељ Епархије бјелгородске, борави у Србији од 16. до 24. јула 2017. године са благословом Митрополита бјелгородског и старооскољског Господина Јована (Леонидовича) у циљу учвршћивања веза са организацијама руске емиграције у Србији. Сем Београду, посета Панчеву је од значаја због тога што је управо у Панчеву између два светска рата постојала Руска болница са капелом (данас: Дом омладине) у којој су се лечили руски емигранти из целе Краљевине СХС/Југославије, а они који би ту уснули, бивали су погребени на Православном гробљу у Ружиној улици.

Прота Стојче је после Литургије одржао поздравно слово и захвалио се госту на узнесеним молитвама и саслуживању у своје и име братства Светоуспенског храма и присутних верника, којима је потом прота Владимир раздао нафору.

Госта из Русије је срдачно примио и угостио у свечаном салону, у знак добродошлице, В.Д. Архијерејског намесника панчевачког протојереј-ставрофор Радослав Радмановић. У пратњи госта је био и господин Игор Ивановић из Бјелгорода (Русија), пореклом из Долова код Панчева, као преводилац.

Јереј Милош Пешић, који замењује Старешину Светоуспенског храма у одсуству, даривао је госта, у име Српске Православне црквене општине Панчево „Центар“, монографијом о храму Успења Пресвете Богородице у Панчеву, ради сећања на служење у њему.

Предвиђено је да гост, за време свог боравка у Панчеву, литургише у храму Преображења Господњег у Панчеву, одслужи помен на гробу Гаврила (Чепура), Архиепископа Чељабинског и Тројицког, на Православном гробљу у Панчеву, и посети манастир Војловицу код Панчева.

Аутор чланка:
инж. Стојан М. Оморац, појац