Пет недеља до светлог и светог Васкрсења Христовог

 

 

 

 

 

 

 

Друга недеља поста који претходи Васкрсењу Христовом је посвећена молитвеној успомени на светога Григорија Паламу. Овај светилник православља, који је живео у 14. веку, у свом је богословствовању учио о Божјем непосредном присуству у свету. Благовестио је о виђењу нетварне светлости Божје, блиске сваком човеку који се погрузи у молитву, оној истој коју су апостоли на Тавору опитовали,. Касније ће ово учење постати познато као исихазам и даће обилне плодове спасења и код нас, све до данас.

Честица моштију светога Григорија Паламе већ неколико деценија се налази и у манастиру Свете Тројице у Кикинди. Изложена је у манастирском храму и дата вернима на целивање и поклоњење. По јучерашњој вечерњој служби је први пут прочитан, са грчког језика недавно преведени, акатист овоме великом Христовом светилу.

Данашња литургија у манастиру Свете Тројице у Кикинди, граду богоспасаване Епархије банатске, била је бременита значењима и догађајима. Имали смо част и слободу да дочекамо нашег архијереја господина Никанора, пастира стада Христова, којем су саслуживали умировљени епископ Филарет и свештенство намесништава Кикиндског, Новобечејског и Новокнежевачког.

Два су додатна детаља заокупила нашу пажњу: за своју вишедеценијску службу Богу и олтару кикиндски парох у пензији Јован Силашки почаствован је напрсним крстом и следујућим звањем ставрофора; потом је ђакон Филип Лагунџин прочитавши свештеничку заклетву епископском руком прибројан братству презвитерâ. Пожелевши обојици многолетствије и у Христу спасење, епископ се поучном речи обратио заједници верног народа. Осврнувши се на тренутне напасти, владика је приметио да на искушења као на исправке пута и живота пажњу не обраћају људи без вере и богоборни, а да ми не следујемо таквима. Човек као круна стварања је једино испунио оно за шта је назначен када је ослоњен на Господа и Његову десницу.

Литургија је врхунила, као што и треба да буде, причешћем, узимањем лека бесмртности, верног народа –  царског свештенства.