ОСВЕЋЕНИ КРСТОВИ И ЗВОНО СРПСКОГ ПРАВОСЛАВНОГ ХРАМА СВЕТОГ ВАСИЛИЈА ОСТРОШКОГ У ЈАНКОВОМ МОСТУ

Јанков Мост је мало, лепо банатско место покрај Зрењанина, у којем у љубави и слози живе Румуни и Срби. Место има Румунску православну цркву, док су Срби без своје богомоље и без Српског православног храма. По жељи верника Српске православне вероисповести у Јанковом Мосту, указала се потреба за изградњом Српског православног храма и за ту намену је од стране Господина Миодрага Ројчевића, 2020. године, добијена на поклон парцела, која је у току исте године, уз добро организовано учешће српских православних верника, очишћена и земљиште је изнивелисано. Урађено је геодетско снимање земљишта уз израду катастарско-топографског плана, извршено је прикључење на водоводну мрежу, на средини парцеле подигнути су крст са чесмом и јарбол са заставом Српске православне цркве, инсталиран је рефлектор који осветљава парцелу, те је засађен одређен број младих садница украсног дрвећа. Почетком 2021. године израђено је идејно решење (идејни пројекат) храма, од стране дипл. арх. инг. Драгана Добросављевића из Вршца, израђен је Урбанистички пројекат од стране „Јавног предузећа за урбанизам“ Зрењанин, а потом и идејно решење за помоћни објекат-парохијски дом са салом, као и потписивање Уговора са Градском управом Града Зрењанина, за израду прикључка прилазног пута црквеној парцели са седам паркинг места. По добијању локацијских услова за изградњу израђен је главни пројекат храма (осим архитектонског пројекта, он садржи и пројекте статике, електро-инсталација, хидрантске мреже и противпожарне заштите). Грађевинска дозвола је добијена 10.12.2021. године, а радови на изливању темеља, бруто површине 94,40м2 су започети и успешно завршени априла 2022. године, од стране грађевинског предузећа „МВ ИНВЕСТ“ из Зрењанина.

Његово Преосвештенство Епископ банатски Господин Никанор је 27. априла 2022. године, уз саслужење свештеника и ђакона из Вршца и Зрењанина и учешће и молитвено појање већег броја свештенства, монаштва и присуство верног народа, обавио свечани чин освећења темеља. У темеље су положена три камена добијена из Манастира Острога, са благословом светитеља којем ће храм бити посвећен, као и повеља коју је потписао Преосвећени Владика Г. Никанор.

До краја 2022. завршени су зидарски радови и изливање стубова звоника, а у просторе с леве, десне стране и изнад западног улаза уграђена су три лепа камена донешена из села Мркоњића из Херцеговине, места где је рођен и крштен Св. Василије Острошки. У току 2023. године изведени зидарски радови на звонику, постављена је кровна конструкција по узору на Цркву Светог великомученика Димитрија у Солуну, постављен је цреп, лимарске опшивке и олуци, а потом су уграђени прозори и врата.

На празник Светог Јована Златоустог, 26. новембра 2023. године, на празника Св. Јована Златоустог, Његово Преосвештенство Епископ банатски Господин Никанор извршио је свечани чин освећења крстова и звона за храм Св. Василија Острошког у Јанковом Мосту, дар уважене породице Радловачки из Зрењанина, уз саслужење свештеника и ђакона из Вршца и Зрењанина, те уз појање и молитвено присуство бројног свештенства, монаштва и верног народа, као и бројних високих званица – представника Градске управе Зрењанин, друштвених и приватних предузећа који су заједно узели учешћа у овом историјском делу.  

Епископ банатски Г. Никанор се том приликом захвалио дародавцима крстова и звона за храм, као и свим верним људима који су узели учешћа у овом благословеном делу, са жељом да се оно успешно заврши у славу Божију, а потом су крстови и звоно подигнути и монтирани на звоник, стручном акцијом Симе и Буде Будимира, фирме „Електролумен“ и екипа радника МВ ИНВЕСТ-а и ВИНГ-а. После свечаног чина освећења крстова и звона уприличено је и прикладно послужење у порти храма у Јанковом Мосту, а потом и трпеза љубави у свечаној сали храма Ваведења Пресвете Богородице (Граднуличкој цркви) у Зрењанину. Протојереј Нинослав Качарић, старешина храма Св. Василија Острошког, у име домаћина је заблагодарио Богу на свему, Епископу банатском Г. Никанору на великој љубави и његовим светим молитвама, као и свима који су до сада узели учешћа у овом пројекту:  Министарству правде – Управи за односе с црквама и верским заједницама Београд, Покрајинском секретаријату за културу, информисање и односе с црквама и верским заједницама А.П. Војводине, Градској управи Града Зрењанина на челу са Градоначелником Г. Симом Салапуром и Председником Скупштине Града Чедомиром Јањићем, Драгану и Олгици Радловачки (дародавцима крстова за храм), Ивану и Лидији Радловачки (дародавцима звона за храм), Драгану Божјаку (дародавцу црепа за храм), Драгану Радићу (дародавцу прозора и врата за храм), Будимиру Јовановићу (дародавцу кровне грађе), Драгану Добросављевићу (архитекти-пројектанту), Светозару Бијелићу (надзорном органу), Милану Стамболији (геометру), Војину Керлети (пројектанту пројекта електроинсталација и противпожарне заштите), Предузећу МВ ИНВЕСТ и директору Милану Видаковићу (извођачу радова), ЈКП „Водовод и канализација“ Зрењанин, Водопривредном предузећу „Средњи банат“, ЈП „Војводинашуме“ ШГ „Банат“ Панчево, НИС АД БЕОГРАД, ЕКО-ГРАДЊА, Удружењу пријатеља манастира Хиландара „Петровград“, ГОМЕКС ДОО, ПРЕМИ АУТО, ГЛАС СЕРВИС, Драгану Ћапину, Горану Краварушићу, Неђи и Мићи Станић, Николи Јованцу, Жељку Мајданцу, Драгану Максимовићу, Александру Фаркашу, Жељку Малушићу, Милошу Стакићу, Бору Кишићу, Милану Марићу, Горану Ђорђевићу, Јадранки Никић, Александру Ђурђеву, Дарку Марићу, Игору Тошкову, Владимиру Филиповићу, Младену Лојпуру, Петру Маркову, Владимиру Татарском, Ради Савановић, Војиславу Матићу и свим члановима Грађевинског одбора на челу са Председником Г. Душаном Стјепановићем.

У нади да ће радови на унутрашњем уређењу овог храма бити успешно настављени, молимо се Господу нашем Исусу Христу, Пресветој Богородици и Светом Василију Острошком Чудотворцу за братску љубав, мир и слогу народа српског и румунског у Јанковом Мосту.

                         Протојереј доц. др Нинослав Качарић,

                       Пр. парох друге световаведењске парохије у Зрењанину   и Старешина храма у Јанковом Мосту