МОШТИ 18 РУСКИХ СВЕТИТЕЉА У ПАНЧЕВУ

МОШТИ 18 РУСКИХ СВЕТИТЕЉА У ПАНЧЕВУ

 

 

 

 

 

 

У Светом храму Успења Пресвете Богородице у Панчеву, по благослову Његовог Преосвештенства Епископа банатског Г. Никанора, од 10. до 13. новембра 2018. године, боравио је Кивот са деловима Моштију:

Светог благоверног Александра Невског, Великог кнеза,

Преподобног Сергија Радоњешког, Чудотворца,

Преподобног Корнилија Перејаславског,

Преподобног Данила Перејаславског,

Преподобног Никите Перејаславског, Столпника,

Светог благоверног Василија, Кнеза јарославског,

Светог благоверног Андреја, Кнеза смоленског, Чудотворца перејаславског,

Светог Јакова, Епископа ростовског,

Светог благоверног Романа, Кнеза угљичког,

Светог Исаије, Епископа ростовског,

Светог Игнатија, Епископа ростовског,

Светог Игнатија (Брјанчанинова), Епископа кавкаског,

Светог благоверног Константина, Кнеза јарославског,

Светог Свештеномученика Агатангела, Митрополита јарославског,

Преподобног Аврамија Ростовског, Чудотворца,

Светог Димитрија, Митропоолита ростовског,

Светог Мученика Јована Чеполосова, младенца,

Светих благоверних Теодора, Давида и Константина, Кнежева јарославских.

Дочек Светих моштију је уприличен у порти Светог храма Успења Пресвете Богородице у Панчеву, о спомену Светог Димитрија Ростовског, чији се делић Моштију налази у Кивоту, у суботу 10. новембра 2018. године у 15 часова. Кивот са Светим моштима су унели у храм Његово Преосвештенство Епископ банатски Г. Никанор и Високопречасни протојереји-ставрофори Радослав Милановић и Радослав Радмановић из Панчева, Љубиша Милић из Црепаје и Живанко Поповић из Ковина, уз учешће још преко 30 свештеника Архијерејских намесништава вршачког, панчевачког, ковинског и црепајског, протођакона Игора Станковића из Вршца и парохијског ђакона Ивана Барајевца из Панчева, у присуству верника из Панчева и околних места. Том приликом су појани тропар и кондак из службе Сабора ростовских и јарославских Светитеља.

Његово Преосвештенство Епископ банатски Г. Никанор се у беседи захвалио Руској Православног Цркви, Најсветијим Патријарсима – руском Г. Кирилу и српском Г. Иринеју,  на благослову, и делегацији која је у пратњи Светих моштију.

Свештеници су током боравка Светих моштију у храму, по чреди од по сат времена, били крај Кивота и миросали вернике који су се поклањали и целивали Мошти. Читане су и молитве за здравље онима који су их искали.

Још једно утешно поклапање је било у недељу, 11. новембра 2018. године, када Црква празнује спомен Преподобног Аврамија Ростовског Чудотворца, оснивача првог манастира у Ростову, чији се делић Светих моштију такође налази у Кивоту. Свету Литургију је служио Високопречасни протојереј-ставрофор Радослав Радмановић, Архијерејски намесник панчевачки, саслуживали Високопречасни протојереј-ставрофор Мирослав Стојков из Темишвара (Српска Православна епархија темишварска, Румунија) и парохијски ђакон Иван Барајевац, а појао је хор Православне српске Саборне цркве из Темишвара, којим је дириговао господин проф. Јоца Бугарски из Темишвара.

У уторак, 13. новембра 2018. године, саборно је одслужена Света Литургија. Началствовао је Високопречасни протојереј-ставрофор Радослав Милановић, Старешина храма, а саслуживали су свештеници из Архијерејских намесништава панчевачког, вршачког, белоцркванског и алибунарског, и парохијски ђакон Иван Барајевац. У 9 часова су Свете мошти испраћене пут Вршца.

Аутор чланка:

инж. Стојан М. Оморац, појац