МИТРОВДАН – ДАН ГРАДА ПАНЧЕВА

МИТРОВДАН – ДАН ГРАДА ПАНЧЕВА

 

 

 

 

 

 

На Православном гробљу у Панчеву у Ружиној улици су на Митровдан, у четвртак, 8. новембра 2018. године у 10 часова, протонамесник Милун Павловић и јереј Милош Пешић, панчевачки пароси, одслужили помен ослободиоцима Панчева пред спомеником Мученицима и жртвама Ослободилачког рата 1914-1918, који је подигла Добротворна задруга Српкиња панчевачких.

Помену су присуствовали председник Скупштине града Панчева господин Тигран Киш, госпођа Душанка Степанов, саветник за послове протокола Кабинета градоначелника града Панчева, представници Војске Србије, Удружења потомака ратника 1912-1918 „Петар Арачић“, гости из Приједора (Република Српска) и Перника (Бугарска), и грађани Панчева. Након помена, по протоколу, уследило је полагање венаца и цвећа на споменик.

Господин Срђан Божовић, историчар Народног музеја у Панчеву, одржао је слово о операцији ослобођења Панчева 8-9. новембра 1918. године, којом је руководио капетан Петар Арачић, командант Првог батаљона, Другог пешадијског пука „Књаз Михаило“. Данас (дивизијски) генерал Петар Арачић (1885-1958), као ослободилац Панчева, има своју улицу у центру Панчева.

“Коло српских сестара” је на Митровдан пре 90 година (1928) на јужном зиду Светог храма Успења Пресвете Богородице у Панчеву поставило спомен плочу “у знак народног признања за ослобођење и уједињење својој браћи палим и умрлим добровољцима и четницима учесницима у ослободилачким устанцима и ратовима од Кочиног устанка до потпуног ослобођења и уједињења заслужним синовима града Панчева”. Након Свете Литургије је у порти и пред овим спомен обележјем одслужен помен.

На почетку свечане седнице Скупштине града Панчева, поводом Дана града, која је почела  у 12 часова у Културном центру, Панчевачко српско црквено певачко друштво, којим је дириговала госпођа мр Вера Царина, отпевало је химну Републике Србије “Боже правде”, као и пар пригодних песама.

Аутор чланка:

инж. Стојан М. Оморац, појац