МИТРОВДАН – ДАН ГРАДА ПАНЧЕВА

МИТРОВДАН – ДАН ГРАДА ПАНЧЕВА

Дан града Панчева, 8. новембар – Митровдан, је и ове 2017. године свечано обележен и световно и духовно у свим храмовима. У Светом храму Успења Пресвете Богородице у Панчеву је Свету Литургију служио јереј Милош Пешић, уз саслужење ђакона мр Мирка Петровића и појање протонамесника Слађана Тубића и Стојана Оморца, који је и Апостол читао. Празнично бденије уочи Митровдана је такође служио јереј Милош Пешић, а појали су протојереј-ставрофор Стеван Урошев, Стојан Оморац и Радан Шарић.

О Митровдану, Црква врши спомен Светог Великомученика Димитрија Тесалоникијског (Солунског) Мироточца, али и спомен Великог труса (земљотреса).

„СВЕТИ ВЕЛИКОМУЧЕНИК ДИМИТРИЈЕ, МИРОТОЧИВИ. Родио се у Солуну, у којем му је отац био војвода. Кад му отац умре, цар Максимијан га постави на његово место. Том приликом нареди му да истреби Хришћане у Солуну. Међутим, Димитрије се старао да што више распростре Хришћанство. Сазнавши за то, цар заповеди да га затворе у тамницу. Кад се врати из рата против Сармата, 306. године, Максимијан учини да Светитеља – зато што исповеда Христа – избоду копљима. Мошти Св. Димитрија почивају у Солуну, и чине многа чудеса.“ (Светачник, том први, стр. 111)

„У време царовања Лава Исавријанина, би – 740. године – страховит и дуготрајан земљотрес у Цариграду. Народ је схватио то као казну Божију за грехе и молио се Пресветој Богородици и Светом Димитрију, с великим покајањем, док се Бог не смилова и земљотрес не преста.“ (исто)

Тропар и канон су насловљени Трусу, али то не треба никако сматрати архаичним и непотребним. У питању је својеврстан мали Господњи празник. Служба Трусу је незаобилазна јер се у њој моле Свевишњи и Пресвета Богородица да нас избаве од земљотреса током целе године. „Служи се и сваки пут, кад је потребан молебан, у време земљотреса.“ (исто)

На Православном гробљу у Панчеву у Ружиној улици је у 10 часова Високопречасни протојереј-ставрофор Стеван Урошев одслужио помен ослободиоцима Панчева пред спомеником Мученицима и жртвама Ослободилачког рата 1914-1918, који је подигла Добротворна задруга Српкиња панчевачких. Сем председника Скупштине града Панчева господина Тиграна Киша, присутни су били представници Војске Србије, више удружења и грађани.

„Коло српских сестара“ је на Митровдан пре 89 година (1928) на јужном зиду Светог храма Успења Пресвете Богородице у Панчеву поставило спомен плочу „у знак народног признања за ослобођење и уједињење својој браћи палим и умрлим добровољцима и четницима учесницима у ослободилачким устанцима и ратовима од Кочиног устанка до потпуног ослобођења и уједињења заслужним синовима града Панчева“. Након Свете Литургије је у порти пред овим спомен обележјем свештеник Милош Пешић са ђаконом одслужио помен у присуству братства храма и верника.

На почетку свечане седнице Скупштине града Панчева – поводом Дана Града – која је почела у 12 часова у Културном центру, Панчевачко српско црквено певачко друштво, којим је дириговала госпођа мр Вера Царина, отпевало је химну Републике Србије „Боже правде“. Позиву градоначелника Панчева господина Саше Павлова, одазвало се и свештенство.

У овај дан је и слава Скита Светог Димитрија у Влајковцу, па благодарни на молитвама мати Недеље, честитамо јој Празник, као и свим Панчевцима, са жељом да нас Господ све сачува од духовних и трусова у Његовој творевини, у све дане наших овоземаљских живота.

Аутор чланка:инж. Стојан М. Оморац, појац