Литургија Пређеосвећених дарова у храму Светог Великомученика Георгија у Житишту

Литургија Пређеосвећених дарова у храму Светог Великомученика Георгија у Житишту

У понедељак 28. марта 2022. године, у храму Светог Великомученика Георгија у Житишту окупило се свештенство Архијерејског намесништва житиштанског поводом Свете Тајне Исповести.

Светом Литургијом пређеосвећених Дарова началствовао је Његово Преосвештенство Епископ банатски г. Никанор, уз саслужење свештенослужитеља: протојереја Бранка Алексовског из Банатског Карађорђева, протојереја Костантина Коматовића из Српске Црње, протонамесника Петра Велимирова из Војвода Степе, протонамесника Зорана Тривуновића из Александрова, в.д. архијерејског намесника житиштанског протонамесника Карађорђа Тривуновића, јереја Марка Милојевића из Равног Тополовца, протођакона Игора Станковића из Вршца и протођакона Предрага Ненина из Зрењанина.

 По благослову Његовог Преосвештенства епископа банатског Г. Господина Никанора, исповедник браћи свештеницима био је јереј Рајко Вулин из Панчева.

Протојереј Костантин Коматовић произнео је пригодну беседу о посту и његовом значају.

На крају богослужења Преосвећени Епископ банатски г. Никанор у беседи се осврнуо на посебност и великопосни карактер Литургије пређеосвећених Дарова у којој смо данас учествовали, заблагодаривши том приликом  Господу и светом Григорију Двојеславу, јер је управо он уобличијо овај тип Литургије и о изазовима данашњег времена и околностима које су тренутно у православном свету.

Сабрање је настављено у мотелу Житиште где је одржан братски састанак и изнесени подаци о раду црквених општина овог намесништва, канонским посетама, као и текућим проблемима у 2021/22 години. После радног дела, домаћини протонамесник Карађорђе Тривуновић и јереј Борислав Ђурић са свештеницима овог намесништва уприличи су пригодну трпезу љубави.