ЈУБИЛАРНИ 20. МЕЂУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛ

ЈУБИЛАРНИ 20. МЕЂУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛ

Под покровитељством Града Панчева и Српске Православне црквене општине Панчево „Центар“ и „Горњи град“, 3-5. новембра 2017. године, одржан је јубиларни 20. међународни фестивал „Панчевачки дани духовне музике“.

Панчевачком српском црквеном певачком друштву овом приликом обележило је улазак у 180. годину постојања од оснивања (1838-2018).

Свечано отварање фестивала и изложбе плаката фестивала, у петак, 3. новембра 2017. године, започело је химном Светом Сави у Светосавском дому у Панчеву, у извођењу Панчевачког српског црквеног певачког друштва са Подмлатком и Дечјим хором, којим је дириговала госпођа Борјана Стражмештеров.

Након поздравне речи уметничког директора Фестивала госпође мр Вере Царине, присутним Панчевцима и гостима се обратио и манифестацију отворио градоначелник града Панчева господин Саша Павлов.

Подмладак и Дечји хор Друштва су отпевали грчки напев „Аксион естин“ (Достојно јест) и два византијска напева из XV века: „Кирие елеисон“ (Господи помилуј) и „Паса пнои“ (Све што дише нека хвали Господа), а дириговала је госпођа Борјана Стражмештеров.

Уследила је беседа академика Димитрија Стефановића у којој је између осталог рекао: „Жеља ми је да свим драгим хорским певачима пренесем део доживљеног духовног искуства, које ме је испуњавало током певања и дириговања. Драги певачи, не заборавите! Ви нисте само сведоци и присутни верници, већ сте и активни учесници током богослужења. Немојте то да заборавите! Ако приликом певања разумете црквенословенски текст, што није лако, али је могуће, отвара вам се пут ка личној и заједничкој молитви. Шта више, ако наша молитва из ума пређе у срце, долази до новог духовног доживљаја, до присуства Светог Духа. Ми тај доживљај називамо – наитије. Оно може да траје неколико секунди. Нешто се у срцу деси, осети. Могуће је и да се понови, али присуство Светога Духа се може доживети само ако се усрдно молимо. Недостаје нам усрдна молитва! Не знамо да ли ће доћи до тог наитија, а оно уствари зависи од Господа. Ако се искрено молимо, Господ ће да нам помогне… Веома је поучан пример композитора Тихомира Поповића, који предаје на Музичкој академији у Хановеру у Немачкој. Своју композицију „Тебе Бога хвалим“, написану поводом 20. фестивала, посветио је Панчевачком српском црквеном певачком друштву и имамо привилегију да је вечерас чујемо.“

 

Панчевачко српско црквено певачко друштво је потом отпевало благодарствену песму „Тебе Бога хвалим“, композитора Тихомира Поповића, на шта се уважени академик у беседи осврнуо, а дириговала је госпођа мр Вера Царина.

У свом обраћању, аутор изложбе господин Немања Вујић је између осталог говорио и о свом ауторском печату – стилизованом крсту састављеном од нотних знакова и виолинских кључева, за шта је инспирацију нашао у „Сеобама“ Милоша Црњанског, а који се појављује на свим плакатима.

Исте вечери одржан је концерт у Светоуспенском храму у Панчеву. Хор Саборне цркве Светог Георгија у Новом Саду представио се са 8 композиција. Отпевали су тропар Светом Јовану Златоусту (руски, гречески напев), божићни кондак „Дјева днес“ (руски знамени распев), литургијску химну која се поје на Велики Четвртак „Вечери Твојеја тајнија“ (композитора Ивана Мудија), „Thy fatherly embrace“ („Објатија отча“ по бугарском распеву, композитора Ивана Мудија), „Во Царствији Твојем“ (композитор: Добри Христов (1875-1941); соло: Ђурђица Бабић, сопран), „Litrosin“ („Избављеније посла Господ“, Пс. 110; композитор: Tikey Zes (1927)), „Sinelle veisame“ („Тебе појем“ на финском; композитор: Pekka Attinen (1885-1956)), „Ottaa vastaan“ („Тјело Христово“ на финском; композитор: Timo Rautiainen (1963)). Дириговао је господин др Богдан Ђаковић.

Хор „Обреновачке девојке“ Центра за очување традиције и културе Термоелектране „Никола Тесла“ из Обреновца, под уметничким руководством диригента госпође Виолете Ненадић (1969), представио се панчевачкој публици духовне музике следећим композицијама: „Богородице Дјево“ (руски напев непознатог аутора из XVII века), „Достојно јест“ (композитор: Јорданка Туџарова Панчева (1958)), „Јелици во Христа“ (композитор: Стеван Ст. Мокрањац (1856-1914)), „Полијелеј“ (непознатог руског аутора из XVIII века), „Буди Имја Господње“ (композитор: Тихомир Остојић (1865-1921)) и „Свети Јоаким и Ана“ (композитор: Маја Обрадовић (1980)).

Хор цркве Светог Спиридона Чудотворца у Трсту, који је основала Српска православна црквена општина у Трсту да поје на Светим Литургијама, чине музички образовани певачи српске, словеначке, италијанске, руске, хрватске и аргентинске националности. Диригент хора је Рускиња – госпођа др Анна Каира. Панчевци су имали прилику да чују: „Свјат, Свјат, Свјат“ (композитор: Francesco Sinico (1836-1907)), „Тјело Христово“ (стари напев манастира Лавра из Кијева), „Господи помилуј“ (царска јектенија; соло: Алина Таболина, сопран), „Свјете тихи“ (стари напев Валаамског манастира), „Отче наш“ (композитор: Федор Дубјански (1760-1796); соло: Алина Таболина, сопран) и тропар Светом Спиридону Чудотворцу (композитор: Виктор Шонц (1877-1964). За крај концерта су отпревали „Многаја љета“.

Другог дана Фестивала, у суботу, 4. новембра 2017. године, у Светосавском дому у Панчеву је приређено представљање књиге нотарице духовних песама за децу и омладину „Мир и слога и вјера у Бога“. О књизи су говорили госпође Борјана Стражмештеров и аутор Ведрана Дабовић из Црне Горе (рођ. Ђурић у Клеку код Зрењанина). Песме из нотарице је  певао Дечји црквени хор „Хаџи Рувим“ из Ваљева. Организован је и округли сто на тему „Значај духовне поезије и хорског певања за децу и инклузивне хорове“ у коме су учествовале госпође мр Вера Царина, дефектолог Добрила Јовановић и дефектолог хоровођа Олгица Илић Митевски, која је и хоровођа инклузивног хора „Звуци у јабуци“ из Јабуке.

Програм у храму Преображења Господњег у Панчеву је отворио хор тог храма „Преподобни Роман Слаткопојац“ (диригент: госпођа Татјана Крга; соло: јереј Жељко Младеновић) појући „Кресту Твојему“ композитора Корнелија Станковића (1831-1865). Присутнима се обратио и гостима пожелео добродошлицу старешина храма протојереј Стојче Цветковић.

Дечји црквени хор „Хаџи Рувим“ из Ваљева, којим је дириговала госпођа Милица Стефановић, појао је: „Под Твоју милост“ јеромонаха Виктора, „Кад се небо отвори“ Анастасије Радовановић, „Света Ксенија Петроградска“ и „Брзопомоћница“ Дајане Петровић, и „Хајде да ширимо љубав“ Ведране Дабовић.

Диригент Љубомир Милановић је са вокалним ансамблом „Сион“ из Сремске Каменице извео: „Отче наш“ композитора Николаја Кедрова (1871-1954), „Јединородни Сине“ композитора Корнелија Станковића (1831-1865), „Свјати Боже“ композитора Исидора Бајића (1878-1915), „Богородице Дјево“ композитора Сергеја Рахмањинова (1873-1943), „Тјело Христово“ композитора Миодрага Говедарице (1950), „Тебе појем“ композитора Павела Чеснокова (1877-1944), „Богородице Дјево“ (византијски напев) и „Благослови душе моја Господа“ композитора Михаила Иполитова-Иванова (1859-1935).

Наступио је и мешовити хор „Преподобни Рафаило Банатски“ из Зрењанина, којим је дириговала госпођа Сенка Милисављевић. Они су припремили и извели компотиције: „Њест свјат“ композитора Стевана Ст. Мокрањца (1856-1914), „Свјати Боже“ композитора Станислава Биничког (1872-1942), „Хвалите“ композитора Јосифа Маринковића (1851-1931), „Житејскоје море“ композитора Стевана Христића (1885-1958), „Ниње отшупшчајеши“ композитора Виктора Каљинкова (1870-1927), „С нами Бог“ непознатог аутора (руски напев) и за крај, наравно, „Многаја љета“.

Трећег дана Фестивала, у недељу, 5. новембра 2017. године, вокални ансамбл „Сион“ из Сремске Каменице, са диригентом господином Љубомиром Милановићем, учествовао је на Светој Литургији у Светоуспенском храму у Панчеву, а хор при храму Свете Петке у Пожаревцу, којим је дириговала Љиљана Ракић, у храму Преображења Господњег у Панчеву.

Аутор чланка:
инж. Стојан М. Оморац, појац