ЈЕДАНАЕСТИ ДЕЧЈИ ДУХОВНИ САБОР – 800 ГОДИНА АУТОКЕФАЛНОСТИ СПЦ И СВЕТИ САВА У ХРАМУ СВЕТИХ КОЗМЕ И ДАМЈАНА У КИКИНДИ

ЈЕДАНАЕСТИ ДЕЧЈИ ДУХОВНИ САБОР – 800 ГОДИНА АУТОКЕФАЛНОСТИ СПЦ И СВЕТИ САВА У ХРАМУ СВЕТИХ КОЗМЕ И ДАМЈАНА У КИКИНДИ

 

 

 

 

 

 

 

Једанаести Дечји духовни сабор у храму Светих Козме и Дамјана у Кикинди је сабрао близу 100 учесника активних у једанаест радионица. Веронаука, иконописање, литерарна, народна традиција, ручни радови, хор, кухињица, новинарска, драмска, вајање и извиђачи су активно анимирали све полазнике.

 Од 1. до 7. јула, деца су научила да праве – венчиће, сапуне, цвеће од хартије, елементе иконописа, колаче и разне посластице.

Полазници сабора су литерарне радове писали на тему “Свети Сава – завет љубави”, а најуспешнији радови су прочитани на завршној приредби. Издвојене су лирске минијатуре за Билтен сабора.

„Кухињица“ је и ове године била најатрактивнија радионица практичног и корисног рада која је окупила велик број деце.

На радионици иконописа успешно су осликане иконе с ликом Светог Саве.

Велико интересовање деце је уочено за ручне радове, за израду украсних папирних цветних аранжмана, вајање и израду природних сапуна. Управо овакве радионице недостају у школама, где је све мање практичног рада.

Деца талентована за певање окупљена у хорићу  су научила – Химну Светом Сави, композиције Растко, Плетеница и Ми смо деца неба.

Централне активности у раду кампа су биле верска настава и народна традиција. Кроз сценски приказ, песму и игру је дочаран период Немањића  и двор из периода светосавских балова.

Извиђачи су се бавили обучавањем деце за сналажење у природи, учили оријентацију и разне извиђачке активности.

Гости сабора су били малишани из Мокрина. Драмска секција библиотеке “Мирослав Антић” је извела представу “Шумска љубав”, за све учеснике сабора.

Једанаест година сабора, као једанаест светиљки Светосавља. Претходни Духовни сабори „Хлеб наш насушни“ и „Виноград Господњи“ и овогодишњи – 800 година аутокефалности СПЦ са Светим Савом, увек нас окупе око Светог Причешћа свих полазника сабора на Светој Литургији која је ове године била на Ивандан, 7.јула 2019. године.

Завршна приредба је обухватила све сегменте Духовног сабора. Програм је почео хорићем који је извео Химну Светом Сави. У наставку програма смо чули научене композиције, литерарне радове, погледали драмске игроказе и завршну сцену традиционалаца одушевила све присутне.

Отац Бобан се у својој беседи захвалио и благословио све учеснике, волонтере и људе добре воље који су помогли организацију и реализацију сабора.

Дечји духовни сабор који је трајао седам дана, у срцима деце и одраслих је запечатио Завет љубави – Светог Саву.

 

Десанка Ристић