Исповест свештенства Панчевачког намесништва и Св. Архијерејска Литургија Пређеосвећених Дарова у Јабуци

У среду 27. марта 2024. године одржано је сабрање свештенства Панчевачког намесништва у Јабуци у храму Светог пророка Илије са својим Архијерејем Епископом банатским Господином Никанором, ради Свете Тајне Исповести и Свете Литургије Пређеосвећених Дарова. Сваке године о Часном посту клирици свих намесништва банатске Епархије приступају светој Тајни Покајања и са својим Епископом сумирају резултате пастирског рада и духовног изграђивања под старатељством свога Архијереја.

Духовник пред којим су се исповедили свештеници и ђакони ове године у Јабуци био је јереј Симеон Васић из Качарева. Владици Никанору су на Св. Литургији Пређеосвећених Дарова саслуживали високопречасни протојереј–ставрофор Радослав Радмановић, архијерејски намесник Панчевачки, протојереј Бојан Кошанин, протонамесници: Владимир Петковић и Душан Грујић и јереји: Велимир Бирманац, Горан Кларић, Недељко Санчанин и Срђан Шарић и ђакони из Вршца. Пригодну беседу о покајању и значају поста изговорио је протонамесник Бојан Гавриловић, парох доловачки. Светим Тајнама Покајања и Причешћа приступили су и мештани Јабуке.

Владика Никанор је по завршетку Пређеосвећене Литургије поучио поверену му паству, народ и свештенство речима утехе и снаге, како би се добрим подвигом подвизавали у време Поста и достојно припремили за најрадоснији Празник. „Васкрс је, по речима Владике Никанора, догађај који је био и за житеље неба Тајна, а и данас је, поготово велика Тајна за нас који живимо на земљи. Само је Бог из превелике љубави своје учинио то што се догодило да због нас дође и поживи са нама, страда од нас, због нас, а дошао је да нам помогне, јер смо ми страдали без Њега. Али нас Он као добри Отац није оставио и онда када смо Га одбацили“. Владика је нагласио да спасење које нам је даровао Васкрсли Господ је присутно кроз Свете Тајне које нам је Он дао у Цркви као Дарове Божије, од Његове Славе: Свето Крштење, Миропомазање, Исповест, Св. Причешће, и нагласио да и свештеници и верници, када приступају Светој Тајни Причешћа, треба да се припреме покајањем јер само тако се обнавља Благодат Божија у човеку.

После Свете Литургије Пређеосвећених Дарова организован је састанак, на коме је у атмосфери братске љубави Архијерејски намесник отац Радослав изнео дешавања и актуелности у намесништву у протеклих годину дана и са Владиком Никанором разматрана су текућа питања. Трпезу љубави организовали су домаћини јереји, старешина храма Св. пророка Илије Немања Бенин и Живан Митровић.

Јереј Мирко Петровић