Исповест свештенства и Архијерејска Пређеосвећена Литургија у Панчеву

 

 

 

 

 

 

У среду прве недеље Часног поста у Преображенском храму у Панчеву сабрало се свештенство панчевачког намесништва са својим Архијерејем Епископом банатским Господином Никанором да одслужи Свету Тајну Исповести и Свету Пређеосвећену Литургију.

Духовник пред којим су се исповедили свештеници и ђакони био је јереј Симеон Васић из Вршца.

Владици Никанору су на Св. Литургији саслуживали протојереј–ставрофор Радослав Милановић, протојереј Спасоје Милошевић, протонамесници: Милун Павловић и Бранко Божић, јереји: Недељко Санчанин, Душан Грујић, Милош Пешић и Мирко Петровић, протођакон Игор Станковић из Вршца и ђакони: Радан Шарић, Милош Мизић и Милан Лазић. На Литургији је беседио јереј Горан Кларић из Банатског Брестовца.

Владика Никанор је након Св. Литургије поучио народ „да нам је постом и молитвом Господ подарио да можемо себе учинити бољим него што јесмо, да можемо ослобађајући се од греха сјединити се са самим Богом, те је нарочито ово време поста благословено“. Зато, оно што нам је Бог одредио и наша Света Црква прописала и традиција наше вере нас научила, треба и ми да се придржавамо тога јер нас је Бог удостојио дана Св. Четрдесетнице да се старамо да будемо бољи. Владика је поручио да треба да будемо попут оних мудрих јеванђелских девојака које су спремно дочекале Спаситеља и да нам је Бог даровао Св. Тајну Покајања како би се исправљали, да онај који исповеди свој грех бива и ослобођен од њега и награђен, те стога, дане поста треба искористити како би духовно узрастали и што боље се припремили за највећи Празник – Васкрс.

Јереј мр Мирко Петровић