ЕПИСКОП НИКАНОР НА СЛАВИ ХРАМА У ИЗГРАДЊИ У ПАНЧЕВУ

ЕПИСКОП НИКАНОР НА СЛАВИ ХРАМА У ИЗГРАДЊИ У ПАНЧЕВУ

У пети петак по Васкрсу – 3. јуна 2016. године, када наша Црква врши спомен Светог цара Константина Великог и мајке његове царице Јелене, Његово Преосвештенство Епископ банатски Господин Никанор је служио Свету Архијерејску Литургију у панчевачком насељу “Кудељарски насип” у – за сада једином – храму посвећеном овим Светитељима у Епархији банатској. Дан уочи је служио и Вечерње са петохлебницом.

Пошто су свештеници и верници из те парохије и других делова града дочекали Архијереја и примили благослов уз појање ирмоса Пасхе,  под отвореним небом међу високим рукотвореним зидовима новог храма, почела је друга Света Архијерејска Литургија. Његовом Преосвештенству су саслуживали старешина Саборног храма Светог Оца Николаја у Вршцу протојереј-страврофор Огњен Вељанчић, В.Д. Архијерејког намесника панчевачког протонамесник Радослав Радмановић, протонамесник Недељко Васиљевић из Вршца, јереји Ненад Антић из Београда, Владимир Симеуновић из Вршца, Срђан Шарић из Омољице и Милош Пешић из Панчева, протођакон Игор Станковић из Вршца и парохијски ђакон Александар Павловић из Панчева. У славу Васкрслог Господа и част Фотине Самарјанке и Светог Константина и Јелене, појали су протојереј Новица Тодоровић и ђакон Ненад Савић из Панчева. Апостол је читао панчевачки вероучитељ Милош Ранисављевић, а чтецирали су катихета мр Мирко Петровић из Панчева и Душан Мохора из Вршца. Свештеник-проповедник Недељко Васиљевић је верницима говорио о Светом цару Конастантину и царици Јелени и значајним епизодама из њихових житија.

По заамвоној молитви је Владика Никанор, након појања храмовног тропара и кондака, благосиљао кољиво и преломио славски колач. Овогодишњи кумови, који су помогли старешини храма протонамеснику Бранку Божићу из братољубља и потрудили се око Васкрсно-славске трпезе после Вечерња уочи и после Литургије на сâм дан, били су протојереј-ставрофор Огњен Вељанчић и протођакон Игор Станковић из Вршца. Кумови за наредну годину су Раде и Живана Керкез из насеља, па је њихов парох Бранко Божић предао део славског колача госпођи Живани, а Владика Никанор јој дао Арехијерејски благослов и честитао.

Будући да је храмовна слава пала у дане попразништва Пасхе, “када још размишљамо о Васкрслом Господу, а увек треба да размишљамо о Васкрслом Господу”, како је нагласио  наш Аријереј, у беседи је подсетио вернике и на то “да је све што јесте – од Бога”, рекавши: “Ако Христос није васкрсао, узалуд је наша проповед, и наша вера, и наше рођење, и наш живот после рођења у овоме свету. А знамо, да без Њега, Бога нашега, Бога Васкрслога, ништа што је било, што јесте и што ће бити – не може бити и не постоји. Ко од нас верујућих људи достигне такав ниво вере – да верује, а не види, да верује, а не сазна, а ако сазна и дозна и зна –  благо њему!”

Покрај храма у изградњи, од прошлогодишње славе, ископан је темељ и сазидан парохијски дом са салом у приземљу – у којој се редовно богослужи када временске прилике или радови не дозвољавају да то буде у сâмом храму – и свештеничким станом на спрату. Уз Божију и помоћ Светог цара Константина Великог и његове мајке царице Јелене, али и велики труд свештеника Бранка Божића, који је постао пример за угледање свима који имају да подижу храмове, и свакако труд његових парохијана, на духовну корист и радост верника тог дела Панчева и целог града, и завршни радови ће, надамо се,  ускоро бити приведени крају.

инж. Стојан М. Оморац