БЕЗ ВЕРЕ И ЉУБАВИ ПРЕМА ГОСПОДУ ИСУСУ ХРИСТУ НЕМА БУДУЋНОСТИ ЗА НАШУ ДЕЦУ

БЕЗ ВЕРЕ И ЉУБАВИ ПРЕМА ГОСПОДУ ИСУСУ ХРИСТУ НЕМА БУДУЋНОСТИ ЗА НАШУ ДЕЦУ

Дана 24. маја 2016-ог лета Господњег, на дан Светог Кирила и Методија,  у Културном центру града Зрењанина је одржано несвакидашње предавање на тему ОПАСНОСТ ДЕЛОВАЊА САТАНИСТИЧКИХ СЕКТИ. Вероучитељ отац  Давор Стојановић, иначе свештеник Ваведењског храма у Зрењанину је одржао јавни час ученицима и професорима Средње пољопривредне школе.

Овом предавању нису присуствовали само ученици који похађају верску наставу и верујући професори, већ и сви они који су током дугогодишњег стажа нашег вероучитеља слушали његове мудре и ненаметљиве приче и поуке.

Велики број ученика потиче из разорених породица, без вере и љубави… Научени су да не поштују Цркву, државу, родитеље, наставнике. Али то није оно најгоре. Не поштују  Господа и његове заповести.  Псују и хуле на Господа… а не схватају тежину својих речи и поступака.

Не… нису сами криви за то. Данашњи родитељи су презаузети борбом за егзистенцију и  затрпани „мудрим“ саветима о васпитању деце који казују да дете само бира свој пут.  Врло често не обрате пажњу на то да им је чедо скренуло са пута Господњег.

На мојим часовима никада не причамо само о наставној јединици. Сматрам да је једнако битно да се делић часа посвети ученицима, њиховим интересовањима, ставовима, проблемима… Ми наставници често не схватамо колику улогу играмо у животима наших ђака. Искористила сам прилику да након овог предавања, попричам са њима о утисцима и порукама које су понели из сале Културног центра.

Половина ученика наше школе похађа часове верске наставе и у оквиру њих су имали прилике да слушају о разним темама. Да слушају Библијске приче, тумачења Јеванђеља, ставове Цркве о модерним темама попут болести зависности, криминала, секти… Управо је наша дужност, као верујућих наставника, не само да им усадимо знање неопходно за њихов позив већ и да им усадимо веру у Господа нашег Исуса Христа и покажемо им снагу хришћанске љубави.

Савремени проблеми о којима је било речи на предавању су оно што највише занима нашу децу, било да слушају веронауку или грађанско васпитање. Ученици су ми причали о томе како им је све данас дозвољено и доступно. Изласци су већини дозвољени до раних јутарњих сати, алкохол, цигарете и наркотици су им макар једном били понуђени, а нажалост и конзумирани. Забаву представља гледање у карте и шољу, практиковање јоге као „здравог стила живота“ … Многи нису били свесни да на тај начин упадају у канџе нечастивог. Одају се пороцима и веровањима, супротним од нашег Православља, заведени слатким лажима палог анђела. Он им се обраћа и привлачи их преко музике, филмова, телевизијског програма, запоседа њихове младе и чисте душе. Оне су као восак… лако се обликују. Важно је само да ли их обликује блага рука Господња или сурова рука демона.

Тешко је данас пратити пут Господњи. Он је дужи, пун је замки које поставља нечастиви, трновит као венац који му је човечанство ставило на главу, али ако су намере нашег срца добре и у складу са заповестима Божијим можемо очекивати милосрђе Божије и Царство Небеско. Овај други пут, који се нажалост чешће бира, је лакши, бржи, поплочан пороцима и ситним и бедним задовољствима, а води у вечни мрак.

Циљ овог предавања, на којем је приказано преко стотину упечатљивих и потресних фотографија на видео-биму, је био да се нашим ученицима појасне опасности које вребају на Господњем путу, да не би залутали и на смрт заспали. Да не би враг рекао: „Јачи сам од њега“.

Ја искрено верујем и знам да су се многа деца после речи и поука које су чули озбиљно запитала на ком су путу. Да ли су чедо Господње или  ђаволска марионета. Многи конци којима су везани као марионете ће бити прекинути.  Даће Бог! Амин!

 

Професор ветеринарске групе предмета

Исидора Вуков