Дечији духовни сабор у Кикинди 2017. год.

Дечији духовни сабор у Кикинди 2017. год.

Првобитна идеја зачета је пре више од једне деценије, утемељена поруком идејног творца Дечијег духовног сабора, оца Бобана Петровића „Градимо себе и храм“, још једном је доказала важност духовног богаћења деце и свих укључених у овај вид духовног неимарства.

На 9. Духовном сабору који је трајао од 3-9. јула 2017. године, окупило се више од 130 учесника и око 30 волонтера.

Лепеза радионица је сваке године богатија за неку нову радионицу. Ове године су то били извиђачи „Прока С. Плави“ из Кикинде, који су покупили симпатије свих учесника сабора.

Литерарна радионица је изнедрила кључну тему „Хлеб наш насушни“ и многобројним успешним радовима обогатила билтен, који је припремила новинарска радионица.

Рад деце се одвијао у преподневним сатима од 9 до 12 и сваког дана је започињао верском наставом, а затим радионицама: ручних радова, иконописањем, ликовном радионицом, израдом колача и магнета.

Тематске целине на часовима верске наставе су обухватиле: Стварање света, рођење Господа Исуса Христа, светитеље и присуство Литургији на Ивандан и у недељу 9. јула, када су се бројни учесници сабора причестили.

Деца су уз стручну помоћ руководиоца радионица припремила и израдила многобројне ручне радове који су изложени на завршној вечери.

У поподневним сатима од 17 до 19, деца су присуствовала: хору, народној традицији, драмским активностима и извиђачима. Организована је посета сувачи, ретко очуваном старом млину на коњски погон.

На Ивандан су сва деца научила Банаћанско коло и исплела венчић, који су с радошћу понели својим кућама.

У оквиру сабора је заживела екологија – бриго о простору у којем се боравило већи део дана у току седмодневних активности.

Свакодневно су деца даривана лепим поклонима: свескама, магнетима, бројаницама, венчићима.

Група жена која је припремала ужину је с пуно љубави бринула о сваком детету. За потребе завршне свечаности су умесиле прелеп славски колач, који је на крају програма с љубављу подељен.

Завршна свечаност је традиционално одржана у вечерњим сатима, у порти храма. Родитељи полазника сабора и многобројни верни народ је с одушевљењем пропратио програм. Свечаност је обухватила три целине с јединственом темом „Хлеб наш насушни“, од жетелачких свечаности до славског колача, уз  музичко- сценским приказ у извођењу хора деце и одраслих, народне традиције и драмских активности. Цео програм је прожет духовно снажним порукама и музиком. Завршну беседу је одржао отац Бобан Петровић, који се захвалио и благословио све учеснике, донаторе и верни народ.

Оснажени и духовно богатији, усадили смо у себе још једно зрно горушичино. Као у пичи из Библије, о Сејачу и семену. Време и наша вера ће показати колико је ко спреман да то посађено зрно однегује и узрасте у себи.

Благодаримо Господу што нас је удостојио да живимо у времену изградње храма Светих Козме и Дамјана у Кикинди  и  да у овим саборима учествујемо славећи име Господње.

За веру и спасење, у славу Господњу – на  многаја љета!

Десанка Ристић