Часови верске мудрости на Духовном кампу Светих Козме и Дамјана

На Шестом духовном кампу, од 7. до 14.  јула 2014. године. при храму Светих Козме и Дамјана, зрна духовне мудрости преносили су на занимљив и дечијој пажњи примерен начин, свакодневно се смењујући: отац Мирослав Бубало, отац Бобан Петровић, отац Слободан Дивљаков, отац Никола Мишковић и отац Миладин Спасојевић.

Теме које су биле обрађиване обухватиле су: Богородицу, Господа Христа и Цркву у пророштвима и предсказањима. Након јутар-ње молитве, озарен и радознао дечији ум је упијао ове прелепе беседе пуне примера и прича.  Тако, на близак начин, кроз поучне примере, приближили су веронауку и надахнули преко 140 полазника кампа за размишљање и отворили дечији ум за безграничну љубав према Господу Исусу Христу и Богородици.  Ови часови били су полазна основа, инспирација и надахнуће за рад у радионицама које су се одвијале након часа веронауке. Тако се на литерарној радионици изнедрио слоган:

„Господ и ја смо пријатељи са веронауке“.  Ликовне активности су се одвијале у више група, носећи исту поруку – дух православља.  Стварајући дечијом љубављу радове, а учећи се стрпљењу и труду настали су бројни уникатни предмети с православним мотивима.  Литерарна радионица је, као и сваке године, донела праве духовне медаљоне, како само деца умеју, својим чистим душама и искреним срцем. Теме су ове године биле „Твоје речи Господе“ и „Господ и ја“. Радови су настајали у труду да нађемо Бога Љубав у свему што осећамо, мислимо, пишемо и говоримо.  Све време трајања кампа дечији хор нас је својим умилним гласовима бодрио и испуњавао благодаћу, спремајући програм духовних песама.

Драмска радионица и плесно – балетска група су за завршно вече припремиле драмски приказ о принцу Растку – монаху Сави и етно плес, док се радионица ткања и макрамеа побринула за костиме, поред својих редовних активности.

Новинарска радионица је са својом малом редакцијом успела да пропрати све активности, анкетира учеснике кампа и напише вести за билтен „Зрно горушичино“.  Најсвечанији и најрадоснији део, круна седмодневних активности је Света Литургија и причешће више од 140 малишана, бројних наставника и сарадника кампа, као и верног народа.

Највише до сада осетило се прожимање свих радионица у духу православља и љубави, све захваљујући часовима верске мудрости на којима се указивало на бригу, стрпљење, труд једних према другима и једних за друге.

Десанка Ристић